Русия е дала най-малко 300 милиона долара на политически партии, длъжностни лица и политици в повече от две дузини страни от 2014 г. насам и планира да прехвърли още стотици милиони с цел упражняване на политическо влияние на изборите. Това става ясно от доклад на Държавния департамент, цитиран от "Ню Йорк таймс".

"Кремъл и неговите пълномощни лица са прехвърлили тези средства в опит да оформят външната политическа среда в полза на Москва", се казва в документа. "Съединените щати ще използват официални канали за връзка с набелязаните страни, за да споделят класифицирана информация за руските дейности, насочени към тяхната политическа среда".

Документът на Държавния департамент е бил изпратен до американските посолства по света в понеделник, за да подпомогне американските дипломати в разговорите им с чуждестранни служители.

Нед Прайс, говорителят на Държавния департамент, потвърди на пресконференция във вторник, че констатациите за Русия са резултат от работата на американските разузнавателни агенции. Той добави, че руската намеса в изборите представлява "атака срещу суверенитета", подобно на войната на Русия срещу Украйна.

Американските разузнавателни агенции установиха, че Москва се е намесила в президентските избори през 2016 г. в полза на Доналд Тръмп. Руските методи включват използването на кибероперации за разпространение на онлайн дезинформация. Служители на разузнаването на САЩ също установиха, че президентът на Русия Владимир Путин е дал "зелена светлина" на усилията да се навреди на кандидатурата на Джо Байдън, когато той се пребори с Тръмп на изборите през 2020 г.

ФСБ, други разузнавателни агенции и определени олигарси стоят зад опитите да се въздейства на изборите в други държави. Документът на Държавния департамент посочва двама мъже, Евгений Пригожин ("готвача на Путин") и Александър Бабаков - близки сътрудници на Кремъл, като замесени в кампаниите за влияние и намеса. През април Министерството на правосъдието обвини Бабаков, който е и руски депутат, заедно с двама други руски граждани в заговор за нарушаване на американските санкции и за извършване на визова измама, докато ръководят "международна мрежа за чуждестранно влияние и дезинформация за прокарване на интересите на Русия."

Руснаците заплащат в брой, криптовалута, извършват електронни преводи или пращат пищни подаръци, се казва в документа. Те прехвърлят парите през голям набор от институции, за да защитят произхода на финансирането. Те включват фондации, мозъчни тръстове, организирани престъпни групи, политически консултанти и руски държавни предприятия.

В една азиатска страна руският посланик платил милиони долари в брой на кандидат за президент. Американските агенции са установили също, че Русия е използвала фалшиви договори и фиктивни компании в няколко европейски страни през последните години, за да подпомага политически партии. Източникът на финансиране до голяма степен зависи от държавата.

"Русия разчита на държавни предприятия и големи фирми за тайно прехвърляне на средства в региони като Централна Америка, Азия, Близкия изток и Северна Африка, а мозъчните тръстове и фондациите са особено активни в цяла Европа". 

Конкретно в Европа, от миналата година насам руски бизнесмени се опитват да използват проруските мозъчни тръстове в Европа, за да подкрепят крайнодесни националистически партии. Документът предупреждава, че през следващите месеци Русия може да използва своя "набор от инструменти за скрито влияние", навред из света, за да се опита да подкопае американските санкции срещу Русия и да "съхрани влиянието си в тези региони на фона на продължаващата война в Украйна".

Длъжностни лица изтъкват, че една от целите на САЩ е чрез разкриването на глобалната руска кампания да спомогнат за укрепването на демокрацията по света - важен стълб на външната политика на президента Байдън. Представители на администрацията са съсредоточени върху това да гарантират, че държавите, които участваха в миналогодишната среща на върха за демокрацията във Вашингтон, могат да подобрят своите демократични системи. Администрацията планира скоро да организира втора среща на върха.

Резюмето на Държавния департамент изброява мерките, които Съединените щати и партньорските нации могат да предприемат, за да смекчат кампаниите за политическа намеса на Русия, включително чрез налагане на икономически санкции и забрани за пътуване на "влиятелни лица".

Отделът също така препоръча на страните да координират споделянето на разузнавателна информация, да подобрят проверката на чуждестранните инвестиции, да засилят възможностите за разследване на финансирането на политически партии и кампании и да засилят мониторинга над чуждестранните агенти.

Държавният департамент също призовава правителствата да се пазят от скрито политическо финансиране "не само от Русия, но и от Китай и други страни, имитиращи това поведение".