ЕС може да събере над 140 милиарда евро от свръхпечалбите на енергийните компании. С парите страните членки ще подпомогнат най-нуждаещите се домакинства и бизнеси, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя произнесе традиционната си реч „За състоянието на Съюза“ пред Европейския парламент в Страсбург.

Парите ще бъдат събрани от приходите на компаниите, произвеждащи евтин ток, и от добиващите изкопаеми горива.

Мерките са временни, уточни Фон дер Лайен. Те са предизвикани от главоломния скок на цените на енергията.

„Те (компаниите – б.р.) реализират такива печалби, за каквито не са и мечтали. В нашата социална икономика е добре да има печалби. Но в тези времена не е правилно да се печели от войната на гърба на нашите потребители. Сега печалбата трябва да се споделя с най-нуждаещите се“, каза Фон дер Лайен.

Кризата е причинена от руската агресия в Украйна и отговора на ЕС чрез санкции.

Комисията ще предложи също така таван върху цените на газа и регламент, който да задължи страните членки да пестят електроенергия в пиковите часове.

Впоследствие обаче трябва да бъдат създадени условия за естествено по-ниски цени. Това означава, че трябва да се погрижим за сигурността на доставките и конкурентноспособността в световен план. Затова трябват конкретни мерки, изтъкна председателят на ЕК. Има различни доставчици на енергия - от такива като Русия, които са напълно ненадеждни, до надеждни като Норвегия. Фон дер Лайен договорила с норвежкия премиер създаването на работна група, за да бъде проучено как да се постигнат по-ниски цени на газа.

ЕС обаче трябва да действа и с поглед към бъдещото, продължи тя. Сегашната структура на пазара на електроенергията според нея трябва да се разглежда като остаряла. Потребителите трябва да могат да получат ползи от ниската цена на производство на ток от ВЕИ. Затова ще бъде предприета всеобхватна реформа на енергийния пазар.

Фон дер Лайен даде за пример Дания, където още при енергийната криза през 70-те г. на ХХ век започнали да инвестират във вятърна енергия. Така датчаните създали не само нов източник на енергия, но и десетки хиляди работни места.

Банка за водород с € 3 млрд.

Фон дер Лайен посочи и родната си Германия, където вече тръгнали влакове, задвижвани от водород.

Създадена е нова европейска банка за водорода, която да гарантира закупуването му и инвестиции в иновативни технологии за неговото използване. На нейно разположение ще са 3 милиарда евро по механизма REPowerEU.

Специален гост в залата бе първата дама на Украйна Олена Зеленска – съпругата на президента Володимир Зеленски. В знак на солидарност част от еврокомисарките бяха облечени със сини блузи и жълти сака, или обратното Това са цветовете на украинския национален флаг.

Никога досега този парламент не е дебатирал състоянието на съюза в условия на война, която се води на европейска земя, припомни председателят на Комисията.

Войници поправят бойни машини с чипове от миялни

Тя увери, че санкциите срещу Русия, които са безпрецедентни, ще останат в сила. И посочи техния ефект:

„Финансовият сектор на Русия е на доизживяване. Банковият сектор е изключен от международното банкиране. Производството на коли спадна със 70 на сто в сравнение с 2021 г. „Аерофлот“ приземява самолети – няма резервни части за тях. Руската войска вади чипове от миялни машини и хладилници, за да поправя своите машини, защото няма полупроводници.“

И вината за това е изцяло на режима на Владимир Путин:

„Кремъл направи това с руската икономика. Това е цената за политиката на Путин за унищожение.“

Възстановяването на Украйна ще изисква много ресурси, предупреди Урсула фон дер Лайен. Но ЕС ще помогне.

„Ще работим с вас, Олена, за възстановяване на повредените украински училища. За това ще бъдат похарчени над 100 милиона евро. Бъдещето е в украинските деца и училища“, обърна се Фон дер Лайен към г-жа Зеленска.

И припомни, че ЕС е свързал Украйна със своята електрическа мрежа. Това е станало тази година само за две седмици при положение, че е било планирано за 2024 г.  В резултат Украйна днес изнася ток за ЕС.

Страната ще бъде включена и в безплатната роуминг система зона Общността.

А днес Фон дер Лайен ще пътува до Украйна, която ще получи достъп до единния европейски пазар.

Урокът от тази война според Фон дер Лайен е, че ЕС е трябвало да се вслуша в гласовете на хора като Анна Политковска и други, които познават Путин. Сред тях са и други журналисти, платили с живота си.

„Това са и нашите приятели в Грузия и Молдова. Трябваше да се вслушаме в гласовете на Полша и на балтийските страни. Те ни казваха години наред, че Путин няма да спре, и действаха в съответствие с това“, посочи председателят на ЕК.

По тази причина в Балтика са направили големи инвестиции във възобновяеми източници.

„Те знаеха, че това ще бъде свързано с разходи. Но зависимостта от руското гориво е на много по-висока цена. Трябва да се отървем от тази зависимост в цяла Европа.  В момента газохранилищата ни са 84 на сто пълни.  Но не е достатъчно. Трябва да диверсифираме начина, по който се снабдяваме, да заменим Русия с доставчици от САЩ, Норвегия и други страни“, заключи Урсула фон дер Лайен.