Украйна изстреля три ракети по центъра на южния град Херсон в сряда вечерта, но руските окупационни сили свалиха две от тях, съобщи Ройтерс, цитирайки РИА Новости.

Руската медия се позовава на източник от службите за сигурност. По данни на РИА Новости ракетите са били изстреляни от позициите на северозапад, където се намират украинските сили. Херсон бе окупиран от руснаците в началото на войната.

По-рано кореспондент на РИА Новости на място е съобщил за поредица от мощни експлозии в близост до телевизионния център. За серия от експлозии край телевизионната кула съобщиха и украински медии, цитирани от Асошиейтед прес. Това доведе до временно спиране на руски телевизионни канали.

Онлайн вестникът "Украинска правда" съобщи, че ударите са предизвикали пожар и са довели до спиране на руски телевизии. Според РИА Новости по-късно програмите им са били възстановени. Руските телевизии започнаха да предават от Херсон миналата седмица, съобщи руската агенция, без да уточни дали на територията на Хесон се излъчват други телевизии, освен руски.

Руските сили използваха вчера сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръснат проукраински митинг в окупирания град, съобщи главният прокурор на Украйна, предаде още Ройтерс.

Според местните власти Русия е назначила свой кмет на Херсон във вторник, след като нейни войски са поели административните сгради в регионалната столица, която е първият голям  градски център, който беше превзет след инвазията на 24 февруари.

Някои жители са организирали периодични антиокупационни акции и вчера отново се събраха тълпи в центъра.

"По време на мирен проукраински митинг на площад "Свобода" в град Херсон, военнослужещи от руските въоръжени сили използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати срещу цивилното население", се казва в съобщение от офиса на главния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова.

То гласи, че най-малко четирима души са били ранени и че прокурорът води разследване.

Русия не коментира инцидента веднага. 

Украинският президент Володимир Зеленски обаче похвали протестите, като заяви в обръщение късно вечерта, че е "благодарен на всеки, който не се е отказал, който протестира, който пренебрегва окупаторите и показва на маргиналните хора, които са станали колаборационисти, че за тях няма бъдеще".

Във вторник Русия заяви, че е установила пълен контрол над Херсонския регион, който е стратегически важен, тъй като осигурява част от сухопътната връзка между анексирания полуостров Крим и подкрепяните от Русия сепаратистки райони в източната част на страната.

Областният управител напусна Херсон във вторник, заявявайки, че окупацията означава, че неговата администрация няма друг избор, освен да напусне.