Украинският президент обвини Москва, че се възползва от търговските отношения, за да шантажира европейците политически или да подсилва руската военна машина, която разглежда обединена Европа като мишена.

Според Володимир Зеленски Русия се опитва да провокира световна ценова криза и хаос на всички основни пазари, особено на продоволствения.

"Колкото по-скоро всички в Европа признаят, че не бива да имат търговски зависимости от Русия, толкова по-скоро може да бъде гарантирана стабилността на европейските пазари", заяви в поредното си видеообръщение Зеленски, предава БНР.

Той благодари на украинските части, които продължават да се сражават срещу руските войски на цялата територия на страната, особено около Херсон и Запорожие. Оцени високо куража и на демонстранти в Херсон, за разпръскването на които според Киев е използван сълзотворен газ от руснаците.

"Колкото по-скоро приключи тази война, толкова по-добре - в името на Украйна, Русия и света", това пък написа в Туитър генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той пристигна в Киев, след като посети Москва, където разговаря с руския президент Владимир Путин.

По-рано Путин заплаши с мълниеносен отговор в случай на външна намеса в така наречената от него специална военна операция в Украйна. Путин подчерта, че Русия разполага с необходимите за целта средства. "Имаме всички инструменти за това, такива с каквито никой не може да се похвали. Ние няма да се хвалим, ще ги използваме, ако се наложи. И искам всички да знаят това", заяви той.

Според украинските власти Русия ускорява офанзивата си в Източна Украйна.

При ракетен обстрел са били нанесени сериозни щети на стратегически мост в Одеска област. Отново е обстрелван и металургичният завод "Азовстал" в Мариупол - последният бастион на защитниците на обсадения град. Министърът на отбраната Олексий Резников предупреди, че за Украйна предстоят "изключително трудни седмици".