“Той трябваше да попита Владимир Путин “Защо спряхте газа?”. Изглеждаше странно, че се обръща към българското правителство, а не към човека, който е виновен за спирането на доставките. В този момент Румен Радев изглеждаше като част от екипа на Путин”.

Така депутатът от “Демократична България” Ивайло Мирчев коментира вчерашните критики на президента към правителството за спрения руски газ, като Радев за пореден път заподозря опит на кабинета да уреди посредници при доставките и се обяви против България да даде военна помощ на Украйна. Депутатът от ДБ определи днес в ефира на бТВ реакцията на държавния глава като много странна. Подобни думи дойдоха вчера и от "Продължаваме промяната". Лидерът на формацията и финансов вицепремиер и министър Асен Василев определи реакцията на Радев като позорна.

Според Мирчев е очевидно, че решението на “Газпром” е политическо, тъй като българската страна си изпълнява договора за доставки и е платила всички поръчани количества газ.

“По реакцията на определени политици си личи за кого енергийната независимост е изключително важна и за кого не е. Проблемът е когато български институции и политици работят за интереса на Путин. Надявам се, че това е временна фаза на президента, защото може би не знае какво се случва в енергийния сектор”, добави Мирчев, който е и заместник-председател на енергийната комисия в парламента. 

Ивайло Мирчев заяви, че в перспектива България трябва да се освободи от Русия като енергиен доставчик. “Трябва да престанем с тоя навик за навеждане пред Путинова Русия. Ако ние искаме да имаме силна икономика, трябва да имаме сигурни доставчици на енергия”, коментира.

“Правителството обслужва българския интерес и това се доказва с факта, че доставките са осигурени. Има договорени алтернативни трасета, ще има още договорени доставки и на европейско ниво”, посочи още Мирчев.

“Дълги години ни е втълпявано, че без Русия не можем да имаме газ. Но България е малък потребител. След разговорите в Брюксел ще стане ясно, че цената няма да е много по-различна от това, което получавахме от Русия”, добави той.

Според него тази година България ще получи над 1 милиарда куб. м азерски газ, което е ⅓ от потреблението. Той заяви, че е имало саботаж от страна на бившето ръководство на “Булгаргаз” на доставките на азерски газ, който е 4-5 по-евтин от руския, но тази възможност не е била използвана.