Днес имахме газов ден. В смисъл, че "Газпром" спря газа на нас и поляците, щото не сме го платили в рубли. От Москва ни върнаха еврото. Някои пишат във Фейсбук, че това било хубава новина, но други не са толкова единодушни, т.е. плурализмът продължава.

 
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заплаши, че руският газов монопол ще врътне кранчето и на други, ако и те не обичат рублата.
 
 
А после самият президент Владимир Путин заплаши света още по-страшно - както само той може:
 
 
Евродепутатът Радан Кънев откри нещо добре известно от навиците на Кремъл, но го направи, както винаги умно, затова е добре да се прочете. То е нещо като "Кремъл като строга господарка", ама по-сериозно написано.
 
 
Заради газа у нас настана голяма кавга. Първо Настимир Ананиев обвини ГЕРБ, че сключили лоши договори и поиска да отговарят наказателно. Отговори му телефонно Теменужка Петкова и му каза да мълчи, защото нищо не разбира.
 
 
После Румен Радев нахока правителството, че не си приготвило рубли и затова сме щели да плащаме по-скъпо руския газ през посредници.
 
 
В същото го обвини и Бойко Борисов, но добави и че това правителство много краде, докато "говори за шкафчета".
 
 
Тогава обаче се обади и Корнелия Нинова и захапа яко Радев (когото едно време издигна за  президент): Защо говори като Бойко Борисов? И защо нападал "отрочето" си ПП, което създал, за да "убие БСП".
 
 
Най-сетне обаче пресконференция дадоха Кирил и Асен и те (по-точно Асен) извадиха голямата базука срещу политическия си отец президента. Позицията му за Украйна и за тях вече е "позорна".
 
 
Междувременно Кирил Петков се качи на "Спартан"-а и отлетя за Полша, откъдето с влак ще пътува за Киев, за да се срещне с Володимир Зеленски. България цяла сега него гледа какво ще каже там, след казаното на пресконференцията за Радев тук. В социалните мрежи някои го наричат "еманципация", други "намиране на топките". Ще видим водят ли тези неща до парламентарно разместване и правителствен ремонт или до предсрочни избори.
 
Докато течаха кавгите, министърът на икономиката Александър Николов каза, че имаме запас от газ в хранилището за 1 месец, че можем да получим от Гърция и без недостроения интерконектор и че няма да спираме транзита към Сърбия и Унгария, защото "България не е Русия".
 
 
Радев може да се кара на правителството, че не се подготвило за спиране на руския газ, но германски медии го похвалиха - по-подготвено било от германското. Момент за национална гордост.
 
 
Спирането на руския газ ни вкара заедно с поляците в челните заглавия на повечето международни медии и ясен глас на солидарност чухме от Брюксел.
 
 
Председателката на Комисията Усула фон дер Лайен каза и какво мисли за хода на Москва:
 
 
И полският премиер имаше какво да каже по въпроса:
 
 
А вицепрезидентът на "Газпромбанк" Игор Волобуев напусна поста си и отиде в Украйна да се бие срещу Русия. "Искам да се измия от руското си минало", каза той. 
 
 
И още в този дълъг ден - Зеленски отива на срещата на Г-20 в Индонезия през ноември. Дали там ще бъде и Путин? Мнозина не го искат. Включително Байдън.
 
 
Самообявилите се ДНР и ЛНР готвели "референдуми" да се присъединят към Русия, твърдят осводомени.
 
 
Руски олигарси серийно умират със семействата си.
 
 
А Медведев (не бившия президент, а тенисистът) няма да играе и на "Ролан Гарос", след като пропусна "Уимбълдън".