Австрийската енергийна група OMV, една от най-големите вносителки на руски газ, се готви да открие сметки в рубли в "Газпромбанк" в Швейцария. Това съобщи в четвъртък "Файненшъл таймс", цитирайки източници, запознати с подготовката.

"Газпром" обяви в сряда спирането на доставките на синьо гориво за Полша и България, тъй като не пожелали да изпълнят искането на Москва за плащане в рубли. По-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заплаши, че и други може ги последват.

Така останалите европейски държави бяха поставени пред труден избор - да се подчинят на агресора или да рискуват спирането на кранчето в името на солидарността.

Вчера австрийският канцлер Карл Нехамер увери, че "OMV продължава, разбира се, да плаща доставките на руски газ в евро", след като се появиха слухове, че държавната компания ще открие две сметки в "Газпромбанк", за да спази поисканата от Путин процедура.

Енергийният гигант изтъкна в сряда, че доставките на руски природен газ за страната продължават и няма индикации, че това скоро ще се промени. Говорител на OMV съобщи пред Ройтерс, че компанията работи върху решение, което да бъде съобразено със санкциите, но отказа да даде повече подробности. 

В сряда стана ясно, че най-големият чуждестранен купувач на газ от "Газпром", германската фирма "Унипер", преговаря в момента с руската компания, за да продължи доставките по предложената от Москва схема.

По данни на "Файненшъл таймс" италианската Eni, друг от големите клиенти на "Газпром", също се колебае дали да се съобрази с исканията на Кремъл. Компанията има време до края на май да вземе решение. Тогава трябва да преведе следващата вноска за газа, пише вестникът, цитирайки италиански официални лица.