След двудневни престрелки на границата Армения и Азербайджан договориха примирие. То влезе в сила в сряда в 20 часа, съобщават арменските сили за сигурност.

„С участието на международната общност бе договорено примирие“, заяви шефът на арменските сили за сигурност Армен Григорян по държавната телевизия на Армения.

Засега няма потвърждение от страна на Азербайджан. Министерството на отбраната на Армения обаче съобщи, че престрелките са стихнали.

В атаките през нощта срещу вторник са загинали над 100 арменци. 50 квадратни километра арменска територия са завладени от Азербайджан, каза пред парламента в Ереван премиерът Никол Пачинян.

Азербайджан пък обяви 54 свои жертви.

Въпреки примирието правителството в Ереван продължава да е подложено на силен натиск. Хиляди демонстрират срещу правителството на Пачинян и го обвиняват в предателство. Причина за това е изявлението на премиера, че правителството е готово да договори с Азербайджан траен мир, като признае териториалния интегритет на Азербайджан, а в замяна получи обратно завладените от Баку сега територии.

Пачинян вече бе подложен на подобен натиск, когато през 2020 година подписа частично мирно споразумение с Азербайджан.

Пачинян отрече да е подписвал каквито и да е споразумения сега, в които приема исканията на Баку.

Президентът на непризнатата република Арцах Араик Харатюнян също заяви днес, че неговитя регион никога няма да се предаде на Азербайджан, а ще остане независим.

Армения поиска помощта на Русия в този конфликт, но Москва в момента е заета с войната в Украйна и няма свободни военни капацитети за още един фронт.

Конфликтът в Нагорни Карабах тлее от десетилетия. По международното право регионът принадлежи на Азербайджан, но след края на войната от 1994 година е под контрола на арменските въоръжени сили.

По време на 6-седмичната война през 2020 година, в която загинаха над 6000 души, Азербайджан завладя част от тези територии. Войната приключи с посредничеството на Русия, която прати 2000 войници на мироопазваща мисия там.