Реалността е, че Финландия и Щвеция са много близо до НАТО, заяви днес в Еврвопейския парламент в Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той участва за първи път в Конференцията на председателите – редовно заседание на лидерите на политическите групи в ЕП.

„От Финландия и Швеция зависи да решат дали искат или не да подадат молби за членство в НАТО. Но ако решат да го направят, ще бъдат посрещнати с отворени обятия в пакта“, увери Столтенберг.

Тези две страни са най-близките партньори на алианса. Те имат стабилни и зрели демокрации, членки са на ЕС. НАТО работи с тях от много години. Въоръжените им сили покриват стандартите на пакта, оперативно съвместими са с натовските сили и редовно участват заедно в учения.

„Очаквам процесът да бъде бърз и те да се присъединят след края на формалния процес на ратифициране в националните парламенти на всички страни членки“, каза генералният секретар.

По-късно днес той ще разговаря с финландския президент Саули Нинистьо. Двамата ще обсъдят гаранции, които НАТО може да даде на Финландия, а и на Швеция за преходния период между подаването на молбите за членство и приемането им в редиците на пакта. Така ще бъде елиминирана възможността за несигурност в този отрязък от време.

„Когато Русия се опитва да сплаши тези две страни, за да не подават те молба, това само показва, че тя не уважава основното право на всяка държава да избира пътя си“, заключи Столтенберг.

Същевременно бруталното нахлуване на Русия в Украйна само е показало необходимостта НАТО да окаже практическа и политическа подкрепа на страните в Европа, които не са нито нейни членки, нито на ЕС. Освен Украйна това са Молдова и Грузия, които също са подложени на московски натиск.