Сделката, с която Илон Мъск ще купи Twitter - която ще стане реалност до няколко месеца - вече има сериозен ефект върху потребителите на платформата в САЩ, отчитат местните медии.

Според Guardian бившият президент Барак Обама е загубил 5000 последователи само ден след сделката, съпругата му Мишел - близо 20 000. Доналд Тръмп-младши, най-големия син на другия бивш президент на САЩ, пък се е сдобил с 87 хил. нови, по негови думи.

Републиканците Марджъри Грийн и Тед Круз са с над 60 хил. последователи повече. Немалко последователи са загубили и поп-певиците Тейлър Суифт и Кейти Пери.

От Twitter признават, че са забелязали сериозни флуктуации на потребители и внимават за фалшиви профили и спам-акаунти. Има ръст на създаването на нови акаунти и деактивацията на стари.

Консерваторите в САЩ празнуват това като завръщане към свободата на словото в платформата, както обещава Мъск - макар той номинално още да няма контрол над компанията.

Според тях до момента над много симпатизанти на републиканците е имало "сенчест бан", тайно скриване на бройката им. 

Със сигурност е налице и деактивиране на много профили на подкрепящи демократите в САЩ, според които Мъск ще превърне социалната мрежа в убежище за крайнодесните.