Твърде вероятно е да има доста добре изразена грипна вълна тази година.

Това прогнозира пред БНР професор Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя обясни, че в предходните две години грипната вълна е била възпрепятствана от нефармацевтичните мерки срещу COVID-19, като носенето на маски и спазването на дистанция, но сега те са оттеглени.

Засега има слаб интерес към новите адаптирани ваксини за Омикрон, които вече се прилагат като бустерна доза.

Това се обяснява с отшумяването на COVID вълната и ниската заболеваемост, която в повечето райони е 100 на 100 000 на 14 дневна база, обясни проф. Христова. 

"Една голяма част от населението се е срещнала с вируса. И ние сме свидетели, че той протича по-леко. То е свързано с вариант Омикрон, но и с обучението на нашата имунна система. По-вероятно е да се нароят нови варианти на Омикрон, който протича по-леко, а и имаме създаден имунитет. Още повече, че имаме вече ваксини, които включват този вариант и ще дават кръстосан имунитет", добави тя.

Тя предупреди, че със захлаждането на времето е твърде вероятно да се увеличи заболеваемостта, но никой не може да каже кога ще стане.

"Тогава вече ще бъде силно наложително поставянето на ваксините и съм сигурна, че ще се повиши този интерес към тях", каза още Христова.