Правителствата на страните от Европейския съюз се съгласиха да използват опцията за закупуване на над 180 милиона дози от от ваксината за COVID-19, адаптирана за варианта Омикрон, разработена от "Бионтех" и "Пфайзер", съобщи председателката на Европейската комисия, цитирана от Ройтерс, информира БТА.

На 25 ноември "Пфайзер" и "Бионтех" започнаха разработването на прототип на ваксина, специфична за Oмикрон, и обявиха, че може да бъде готова през март.

"Държавите членки се съгласиха да задействат първия транш от над 180 милиона допълнителни дози адаптирани ваксини в третия ни договор с "Пфайзер"/"Бионтех", каза Урсула фон дер Лайен на пресконференция снощи в края на редовната среща на върха с лидерите на ЕС.

Последният договор на ЕС с "Пфайзер"/"Бионтех" позволява на страните от ЕС да закупят до 1,8 млрд. дози до края на 2023 г., от които половината вече са поръчани, а другата половина не е задължителна.

"Пфайзер" заяви, че все още не са поръчани незадължителните дози и досега не са водени разговори с ЕС за евентуалната доставка на адаптирани версии на ваксината.

"Към момента не са приключили разговорите с ЕК за потенциалните допълнителни доставки в съответствие с техните права на избор по нашето споразумение, отнасящи се до адаптираната ваксина", заявиха днес от "Пфайзер".

"Въпреки че вярваме, че можем да доставим адаптирана ваксина през март 2022 г., все още не знаем дали това ще е необходимо и за това ще се изисква разрешение от регулаторните органи", добавиха от компанията.

Досега Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е заявявала, че няма убедителни доказателства за необходимостта от адаптирана към Омикрон ваксина.