Президентът на САЩ Джо Байдън обяви днес гигантски пакет от американска военна и икономическа помощ за Украйна - 33 милиарда долара.

От него малко над 20 милиарда долара са военна помощ за Киев и страни от източния фланг на НАТО, а останалите - икономическа, включително и подкрепа за бежанците от войната.

Военната помощ се равнява на 20 годишни отбранителни бюджета на днешна Украйна, отбеляза базираната в Прага рускоезична телевизия "Настояшчее время".

На пресконференция в Белия дом, предавана на живо, Байдън обяви още, че няма да позволи на Русия да изнудва европейските страни с доставките на природен газ и спомена изрично България и Полша, за които "Газпром" вчера спря потока на синьото гориво.

Байдън каза, че САЩ работят с Япония да помогне за транспорт на втечнен природен газ за България и Полша, ако това се наложи.

Размерът на пакета е ясно послание към Москва, че Вашингтон няма да позволи на Русия да победи в започнатата от нея война срещу Украйна.

Последното предложение на Байдън – което според Белия дом се очаква да подкрепи нуждите на Украйна за пет месеца – съдържа над 20 милиарда долара военна помощ за Киев и за укрепване на отбраната в близките страни, предаде Асошиейтед прес.

Има също 8,5 милиарда долара икономическа помощ, за да помогне за поддържането на функционирането на правителството на украинския президент Володимир Зеленски и 3 милиарда долара за хранителни и хуманитарни програми в помощ на цивилни, включително над пет милиона бежанци, създадени от войната.

Пакетът, който сега отива в Конгреса за разглеждане, ще бъде повече от два пъти по-голям от първоначалните 13,6 милиарда долара отбранителна и икономическа помощ за Украйна и западните съюзници, които Конгресът прие миналия месец и сега е почти изчерпан.

АП коментира, неговото послание така: САЩ няма да се уморят да помагат да бъде предотвратен опитът на руския президент Владимир Путин да разшири контрола на Русия над Украйна, а може би - и извън нея.

„Цената на тази битка не е евтина, но отстъплението пред агресията ще бъде по-скъпо“, каза Байдън. "Критично е това финансиране да бъде одобрено и възможно най-бързо."

Искането идва с боевете, които вече са деветата си седмица, изострящи се в източните и южните части на страната и нарастващото международно напрежение, тъй като Русия прекъсва доставките на газ за двама съюзници в НАТО, Полша и България, отбелязва АП.

Байдън обеща, че САЩ ще работят за подкрепа на енергийните нужди на съюзниците си, като каза:

„Няма да позволим на Русия да ги сплаши или изнуди да нарушат санкциите“.

В Конгреса има широка, двупартийна подкрепа да бъде предоставена на Украйна цялата помощ, от която тя се нуждае, за да се бори с руснаците, и евентуалното одобрение на пакета изглежда сигурно, отбелязва АП. Но агенцията посочва и че Байдън и демократите в Конгреса също искат законодателите да одобрят още милиарди за борба с пандемията и че републиканците обвързват подкрепата си за тази мярка с разширяване на някои имиграционни ограничения от ерата на Тръмп. Затора пътят към приемането на законодателното предложение остава неясен.

Байдън каза, че няма предпочитание дали законодателите да комбинират финансирането за вируса с пакета за Украйна или да ги разделят.

„Те могат да го направят поотделно или заедно“, каза Байдън, „но имаме нужда от тях и двете“.

За сметка на олигарсите и замразените руски фондове

Той също така поиска от Конгреса в четвъртък нови правомощия за изземване и пренасочване на активите на руски олигарси, заявявайки, че САЩ отнемат луксозни яхти и домове на „лоши момчета“.

Той иска законодателите да обявят за престъпление за лице „съзнателно или умишлено да притежава приходи, пряко получени от корупционни сделки с руското правителство“, да удвоят срока на давност за престъпления за пране на чужди пари до 10 години и да разширят определението за „ рекет” съгласно законодателството на САЩ, за да включва усилия за избягване на санкции.

Байдън също поиска от Конгреса да позволи на федералното правителство да използва приходите от продажбата на задържаните активи на санкционирани руски олигарси, за да помогне на народа на Украйна.

Във виртуално обръщение към лидерите на Международния валутен фонд и Световната банка миналата седмица украинският президент Владимир Зеленски призова постъпленията от санкционирано имущество и резерви на Централната банка да бъдат използвани за компенсиране на загубите на Украйна.

Той каза, че замразените руски активи „трябва да се използват за възстановяване на Украйна след войната, както и за заплащане на загубите, причинени на други нации“.

По това време министърът на финансите Джанет Йелън каза, че ще са необходими действия на Конгреса, за да се разрешат подобни действия.

Войната вече е причинила повече от 60 милиарда долара щети на сгради и инфраструктура, каза миналата седмица президентът на Световната банка Дейвид Малпас. А МВФ в последната си прогноза за световната икономика прогнозира, че икономиката на Украйна ще се свие с 35% тази и следващата година.

През последните седмици САЩ и съюзниците им по света санкционираха десетки олигарси и членове на техните семейства, заедно със стотици руски служители, участващи или за които се смята, че подкрепят нахлуването в Украйна. Белият дом казва, че новите инструменти ще засилят въздействието на санкциите върху руската икономика и върху руската управляваща класа, като ще направят санкциите по-трудни за избягване.

Огромната сума, която Байдън иска в предложението, е повече от половината от целия предложен бюджет от 60,4 милиарда долара за Държавния департамент и Агенцията за международно развитие на САЩ за следващата бюджетна година, въпреки че те са само малка част от плана за разходи на Пентагона за 2023 г. Годишният отбранителен бюджет на САЩ е над 700 милиарда долара.

Според проекта за разходите на войната на университета "Браун", САЩ са похарчили около 2,2 трилиона долара за войните в Афганистан и Ирак от 11 септември 2001 г. Той изчислява, че разходите за лихви до 2050 г. ще нараснат до 6,5 трилиона долара.

За сравнение, САЩ похарчиха 23,2 милиарда долара – включително парите на министерствата на отбраната, държавната и вътрешната сигурност – само през бюджетната 2001 година за покриване на последствията от 11 септември и инвазията в Афганистан, според Изследователската служба на Конгреса.

От парите, които Байдън иска сега за военни цели, 6 милиарда долара ще бъдат използвани за директно въоръжаване на Украйна, 5,4 милиарда долара ще заменят доставките на САЩ, изпратени в района, 4,5 милиарда долара ще бъдат за друга помощ за сигурност на Украйна и съюзниците на САЩ и 2,6 милиарда долара за продължаващото разполагане на американски сили в региона, според документи, описващи искането.