Т.нар. праг на линия на бедност у нас да скочи от сегашните 413 лв. до цели 504 лв. от 2023 година предлага служебното правителство. Идеята е на Министерство на труда и социалната политика и днес бе обсъдена на заседание на съвета за тристранно сътрудничество. 

От резултатите в срещата разбираме, че рабодателите са одобрили идеята, но синдикатите - очаквано - са против. Те искат още по-високо увеличение от 541 лв., защото така щял да се отчете целият ефект на инфацията у нас. По последните данни на НСИ тя достига до 17,7% през август на годишна база. 

Според правителството размерът се определя по специална методика, като се използват данните от изследването на Евростат "Статистика на доходите и условията на живот".

"Това увеличение е най-голямото увеличение, правено до момента, и е съобразено именно с данните на Евростат. Определянето на линията на бедност на базата на това изследване на доходите ще окаже отражение и върху финансовата подкрепа за хората с увреждания, като по Закона за хората с увреждания, всички лица, които са със степен на увреждане над 50%, а те възлизат на над 670 хиляди души, ще получат финансова подкрепа на базата на линия на бедност в съответното процентно отношение по начина, по който е регламентирано в закона", аргументира предложението днес зам.-министърката на труда и социалната политика Надя Клисурска. 

Тя изчисли, че увеличението е с 22%, което го прави рекордно в новата история. 

Определената линия на бедност ще окаже отражение и върху системата на социалното подпомагане, каза още Клисурска. Тя припомни, че Европейската комисия е препоръчвала на България линията на бедност и социалното подпомагане да бъдат обвързани, а не социалното подпомагане да бъде на база на гарантирания минимален доход. Това е заложено и като сериозна реформа в Плана за възстановяване и устойчивост, добави заместник-министърът.