През последните дни Украйна внезапно подпука руснаците и успя да ги прогони от една част от територията си.  

Втората по сила армия в света, за каквато бе смятана руската, внезапно се оказа, че е втора по сила, ма само в Украйна.

Гледах разни видеозаписи от неудържимия бяг на руснаците. Да ви кажа честно, доста се притесних като ги видях как бързо тичат и специално отворих картата, за да видя в каква посока точно са се отправили. Да не финишират в други ден в Пловдив, примерно, че веднъж приели руснаци у нас, завинаги си оставаме с руснаци у нас. Те не се славят като най-деликатните гости, които разбират от намек кога вече е време да си тръгват.

Руснаците бяха толкова заети с това да се ометат възможно най-бързо от украинската територия, че оставиха даже оръжието си. Гигантски арсенали с муниции, танкове, мини, гранати и противотанкови гранати преминаха изненадващо в украински ръце. Оказва се, че към този момент най-големият доставчик на оръжия за Украйна не са САЩ, а е Русия. Това се казва ленд-лийз сделка с неочакван край.

Разибра се, когато някъде някой продава оръжия, не може да няма и българска ръчица намесена. България, освен че продаваше ударно оръжия за „Полша“, „Словакия“ и „Словения“ през изминалите месеци, въоръжаваше една част от руската армия в годините преди инвазията на Украйна. Сделки за продадени бъларски муниции на Русия са подписавни дори след анексията на Крим. Така че може да се каже, че след дълго увъртане, дебати и спорове дали да дадем директно оръжие на украинците, фактите ни изпревариха. Със сигурност част от мунициите, които укранскити войници сега събират от изоставените руски позиции, са произведени в България.

Интересно дали БСП ще се възпротиви на това? Те нали не искат в никакъв случай България да въоръжава Украйна – в смисъл не и безплатно. Няма да се учудя, ако тия дни някоя корпулентна фигура се появи в Киев и поиска пари за намереното оръжие.

Също така съм любопитна за мнението на господин Радев по този въпрос. Дали ще се скара деликатно на украинците? Все пак той още февруари каза, че войната ще свърши бързо и Русия ще победи. Защо тага го излагат сега и то точно по време на предизборната кампания карат хората да се съмняват във военните качества на господин президента. А и интересно българското разузнаване дали е също толкова изненадано от обрата на войната сега, колкото и от започването й през февруари? Но не само на господин Радев му е трудно в тая ситуация.

Доста сложна се оказа тя за владетеля в Кремъл Путин. Той направи специално обръщение, в което заяви, че неговите войски тичат да се прегрупират в Донецк, защото там имали по-важни задачи. Явно хората са забравили, че не е трябвало да стигат чак до Харков, а са имали други планове в Донецк и са хвърлили каски и пушки, бързайк и да идат навреме. Това не е бягство, разбира се, а маньовър.

Обяснението на Путин някак не хвана вяра нито в света, нито в Русия. За първи път в самата Русия се появиха сериозни критики към президента и войната му. Даже някои общински съветници написаха писмо, в което помолиха Владимир Владимирович да напусне поста. Доколкото са ми известни руските нрави, сигурно въпросните съветници също ще се прегрупират в скоро време в посока Сибир. Освен, ако на тяхното мнение не се окажат и солидна част от армията, де. Тогава е възможно Владимир Владимирович да се поразмисли над подканата им. Според мен рано или късно той ще я приеме, но засега залагам на по-скоро късно.

Путин все още не е използвал всички трикове, за да разсее населението и то да продържи да го оставя да си върши безумията на спокойствие. Вярно, построи им най-голямото Виенско колело, за да си играят, докато той върши сериозната работа. Обаче, колелото се въртя един ден, па взе, че спря. Или имат проблем с чиповете, или имат проблем с чиповете. А може колелото да се върти с педали и да имат проблем с кадрите. Знае ли човек.

Путин обаче не се предаде, а веднага изтърча и откри състезание по джудо. Знаете как е – облича там униформата, крещи разни думи на японски, прави странни движения и всички му пляскат. Тия работи в Българи ясме ги гледали 12 години. И в един момент трябва да се надграждат, че писват. Например не само да тича като улав по кимоно напред-назад, а и да открие някоя пребогата спортна зала, в която да го прави. Може и стадион в Сибир за общинските съветници и други опозиционери да построи. Със зелена трева, която те да подстригват с нокторезачки.  И осветление, което като светне, да гаснат лампите в 200 села наоколо.

Когато на народа му омръзнат и тия забавления, е време да направи едно отборче. Нещо като „Подмосковските тигри“. Да ги качва на самолета си с държавна пара и да ги вози по мачове из необятната руска шир. Бас държа, че няма да има отбор, който да не смее да падне. Това ще оправи настроението на Путин, ще му вдигне самочувствието и вероятно ще го успокои малко, та ще спре да напада други държави. Но може да стане и обратното – да иде на мач уж в Молдова, а да не си тръгне от там.

Въобще, с играч като Путин, светът никога не е сигурен. Човекът има нужда от непрекъснато признание и преклонение. А светът не му ги дава. Ето сега, даже не са го поканили на погребението на Елизабет II. Не го искат там, където тече големият купон явно.

Аз знам един сигурен начин, с който цял свят ще говори само и единствено за него и даже също ще се реди на 16-часови опашки, за да го зърне. Просто да вземе да пукне. Сигурна съм, че турнето на неговия ковчег ще победи турнето на ковчега на Нейно величество Елизабет II и не той ще трябва да чака покана за нещо, а при него ще тичат за последно сбогом. Даже в неговия случай тленните му останки ще бъдат канени не само в провинцията, а и по света. Ще плачат край тях горко в София и Будапеща, ще подсмърчат тайно в Берлин и ще хвърлят фойерверки в Полша и балтийските държави. Едно световно турне на ковчега на Владимир Владимирович ще влезе в историята като най-успешното турне евър и дори Веселин Маринов, „Ролинг Стоунс“ и „Панорама“ ще завиждат за рекордния му брой зрители.