Европейската комисия предлага да бъдат орязани 7,5 млрд. евро от еврофондовете за Унгария.

Това обяви днес еврокомисарят за бюджета Йоханес Хан.

Причина са постоянните нарушения на върховенството на закона от страна на властите в Будапеща.

Сумата представлява две трети от парите по три оперативни програми по кохезионната политика.

Мярката може да бъде одобрена с квалифицирано мнозинство от Съвета на ЕС в срок от един месец. Това прави 55 на сто от страните членки (15 от 27), в които живее две трети от населението на Съюза (150 милиона души).

Нарушенията на върховенството на закона са предизвикани от следните нарушения:

• 1. Нередности при възлагането на общ поръчки;

• 2. Конфликти на интереси;

• 3. Неефективни разследвания по случаи, свързани със злоупотреби с еврофондове, и недостатъци на антикорупционната рамка.

Предложението бе направено на заседание на Колегиума на комисарите в Брюксел, което по изключение се проведе в неделя. Решението е взето единодушно от всички 27 членове на ЕК, изтъкна Йоханес Хан.

Процедурата се задейства за първи път след влизането в сила на 1 януари 2021 г. на новите правила, въведени от ЕС. Те обвързват бюджетните разходи с върховенството на закона в страните членки.

Това, което предлага Комисията, са мерки за защита на бюджета и финансовите интереси на ЕС срещу нарушаването на принципите на върховенството на закона в Унгария.

Брюксел дава шанс на Будапеща

Стъпката е предприета въз основа на интензивния диалог между Брюксел и Будапеща през последните месеци. Те доведоха до това, че Унгария предложи серия оздравителни мерки във връзка със сериозното безпокойство на ЕК.

„Все пак Унгария предприе ангажименти в правилна посока. Приветстваме това, макар да е на късен етап“, отбеляза Хан.

И даде за пример създаването на нов орган за прозрачност с широки правомощия, на работна група за борба с корупцията със силно участие на експерти от НПО, промяна на Наказателния кодекс, позволяваща преразглеждане на прокурорски заповеди, промени в начина на възлагане на обществени поръчки, на системата за декларации на министри, държавни секретари и депутати

На за да реши дали тези мерки са адекватни, ЕК трябваше да проучи дали те ще сложат край на нарушенията, допълни еврокомисарят Хан. Заключениято  е, че по принцип те могат да помогнат за разрешаване на въпросите, ако са правилно претворени в закони и прилагани.

За целта Комисията ще следи внимателно ситуацията в Унгария и ще информира Съвета за всичко, което би могло да се отрази на настоящата оценка. Унгарските власти са се ангажирали до 19 ноември да информират ЕК за изпълнението на ключовите мерки.

Същевременно макар Съветът да разполага с един месец за вземане на решение, при изключителни обстоятелства този период може да бъде удължен с допълнителни два месеца.