„Европейската комисия да използва в пълна степен всички възможности, с които разполага, особено правилата за обвързване с условия за спазване на принципите на правовата държава при осигуряване на бюджет от ЕС.“

Призивът се съдържа в резолюция, приета днес от Европейския парламент в Страсбург.

Това означава, че ЕК не трябва да отпуска пари от европейския бюджет за възстановяването на Унгария.

Резолюцията бе приета с 478 гласа „за“, 155 „против“ и 29 „въздържал се“.

Унгария повече не може да бъде възприемана като пълна демокрация, изтъкват евродепутатите. ЕП осъжда „целенасочените и постоянни усилия“ на правителството в Будапеща за подкопаване на европейските ценности и изисква резултати в процеса по член 7 от Договора за Европейския съюз.

Липсата на решителни действия от страна на ЕС е допринесла за появата на  “хибриден режим на изборна автокрация” - конституционна система, при която се свикват избори, но не се зачитат демократичните норми и стандарти, се казва още в резолюцията.

ЕП задейства процедурата по член 7 от Договора за ЕС срещу Унгария през 2018 година. Евродепутатите отчитат развитието на 12-те наблюдавани области в страната. В днешната резолюция се изтъква, че ценностите, залегнали в член 2 от ДЕС, включително демокрацията и основните права, са се влошили допълнително. А обстановката се изостря от бездействието на ЕС.

Член 7, параграф 1 от ДЕС не изисква единодушие между страните членки, за да бъде установена очевидна заплаха от тежко нарушение на европейските ценности, нито да бъдат отправени конкретни препоръки и срокове, заявяват евродепутатите. Те посочват, че всяко по-нататъшно забавяне на действията за защита на ценностите в Унгария би било равнозначно на нарушение на принципа на правовата държава от страна на самия Съвет на ЕС.

От ЕП призовават Комисията да използва всички възможности, с които разполага, особено правилата за обвързване с условия за спазване на принципите на правовата държава при осигуряване на бюджет от ЕС. Те настояват също така Брюксел да направи следното:

• Да не одобрява унгарския план за възстановяване и устойчивост, докато Будапеща не изпълни изцяло всички съответни препоръки в рамките на европейския семестър и не изпълни всички съответни решения на Съда на ЕС и на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ);

• Да изключи от финансиране програмите за сближаване, които допринасят за злоупотреба със средства на ЕС или за нарушения на принципите на правовата държава;

• Да прилага по-стриктно Регламента за общоприложимите разпоредби и Финансовия регламент, за да се справи с всяка злоупотреба със средства на ЕС по политически съображения.

ЕП изразява загриженост за работата на конституционната и избирателната системa, независимостта на съдебната власт, корупцията и конфликтите на интереси и свободата на изразяване, включително медийния плурализъм. Евродепутатите се тревожат също за академичната свобода, свободите на вероизповедание, на сдружаване, правото на равно третиране, включително правата на ЛГБТИ+, правата на малцинствата и на мигрантите, на търсещите убежище и бежанците.

Комисията ще предложи орязване на еврофондовете за Унгария, съобщи „Политико“, като цитира два добре информчирани източника. Това ще стане в неделя. Тогава по изключение ще се състои Колегиумът на комисарите, който е изтеглен поради антажгименти на председателя Урсула фон дер Лайен.

Не става дума обаче за цялостно спиране на европейските пари. ЕС оставя отворена вратичка за постигане на компромис, твърди изданието.

В Брюксел са сериозно обезпокоени от корупцията в Унгария, по-специално от възлагането на обществени поръчки, в резултат на което бързо са забогатели приближени на премиера Виктор Орбан. От ЕК стигнали до извода, че тези поръчки нарушават принципите на върховенството на закона.

Същевременно обаче Комисията ще признае, че през последните седмици властите в Будапеща са предложили поредица от реформи. При правилно изготвяне и прилагане те биха успокоили Брюксел.

Очакванията са от ЕК да уведомят европейските столици, че могат да дадат на Унгария възможност да докаже, че действа сериозно с реформите, преди да бъде взето решение за орязване на значителна част от еврофондовете.

Каквото и да предложи Комисията, последна дума има Съветът на ЕС.