Здравните власти в Китай посъветваха гражданите на страната да не докосват чужденци, за да не се заразят с маймунска шарка, информира БТА като се позовава на Ройтерс и АФП. 

Това стана, след като бе регистриран първи случай на вируса в Китай. 

За да се предотврати разпространението на заболяването в обществото, се препоръчва избягването на контакт „кожа в кожа“ с чужденци, написа У Цзуню, главен епидемиолог в Центъра за превенция и контрол на заболяванията в свой пост в социалната мрежа Вейбо. 

Това се отнася включва не само до чужденци, но и до китайски граждани, които са били зад граница през последните три седмици. Според властите мярката е много важна, за да се предотврати разпространението.

Постът беше разпространен веднага, но секцията за коментари не беше достъпна. В социалната мрежа обаче се задаваха въпроса защо чужденците, чието постоянно местожителство е в Китай, се смятат за по-опасни от китайските граждани. 

У Цзуню не е отговори на въпроси, зададени му от Ройтерс.

Югозападният град Чунцин стана първото населено място в страната, регистрирало случай на маймунска шарка. Болният е пристигнал от чужбина. Според китайските здравни власти пациентът е в стабилно състояние и вероятността от разпространение на заразата е слаба.

Строгата политика на Китай във връзка с предотвратяване на разпространението на КОВИД-19, включваща задължителна карантина за пристигащи и граничен контрол досега позволяваше избягването на вируса на маймунската шарка.

Според данни за Световната здравна организация (СЗО) регистрираните случаи на маймунска шарка са около 60 000 в целия свят. Починали са 18 души. За заразени са докладвали 125 държави, 98% от регистрираните случаи са в Европа и Северна Америка. Болестта преминава за две - три седмици, но съществува риск болните да развият усложнения, включително бактериална инфекция, отбелязва АФП.