Чували ли сте за маймунска шарка? По-вероятно не, но все по-често в европейски страни и в Северна Америка зачестяват регистрираните случаи. Това не е съвсем типично, тъй като това е заболяване, което е рядко срещано и досега се е локализирало основно в отдалечени райони в Африка или при хора, които са пътували дотам.

Случаи на маймунска шарка вече се проверяват в САЩ, Канада, Испания, Португалия и Великобритания, Швеция, съобщава днес Би Би Си, като се позовава на здравните власти в Обединеното кралство.

Последният потвърден случай е от САЩ, чакат се резултатите за още 13, които будят съмнение, в Канада. Пет инфекции вече са потвърдени в Португалия, седем в Испания.

Досега т.нар. маймунска шарка се срещаше основно в отдалечени райони на Централна и Западна Африка. Случаи извън тези места не са обичайни.

Маймунската шарка е рядка вирусна инфекция, от която повечето хора се възстановяват в рамките на няколко седмици.

Вирусът не се разпространява лесно сред хората и здравните експерти оценяват риска за по-широк кръг от заразени като много нисък.

Първият случай на болестта във Великобритания е регистриран на 7 май. Пациентът наскоро се върнал от Нигерия, като се смята, че той се е заразил там.

В Португалия всички заразени са мъже, повечето млади. Властите не съобщават дали пациентите са пътували до Африка или имат връзки с някои от установените други случаи на инфекцията. Млади мъже са и инфектираните в Испания.

Според британската агенция по здравна безопасност, цитирана от АП, регистрираните в страната случаи са "основно на гей, бисексуални или мъже, които са правели секс с други мъже", но оттам отбелязват, че не е ясно как точно са били заразени хората.

Какви са симптомите

Първоначалните симптоми са треска, главоболие, изпотяване, болки в гърба, болки в мускулите и като цяло отпадналост.

След това избива обрив (големи мехури), който започва от лицето, след това се разпространява по други части на тялото, най-често дланите и ходилата. Обривът, който е придружен с изключително силен сърбеж, се променя и преминава през различни фази, като накрая, както и при другите шарки, се оформя коричка, която трябва да се изчака да падне. Може да останат белези. Инфекцията се изчиства обикновено от само себе си, а цялото, не особено приятно преживяване трае от 14 до 21 дни.

Как става заразяването

Маймунската шарка може да се предаде при близък контакт. Вирусът може да навлезе в тялото през рани в кожата, през респираторния тракт или през очите, носа или устата. Досега не е бил описван като предаван по полов път, но може да се предаде при директен контакт при секс. Може да се предаде при по-близък контакт до заразени животни като маймуни, плъхове или катерици, или чрез предмети като спално бельо, хавлии или дрехи.

Какво се знае за вируса

Вирусът за първи път е бил идентифициран при уловени маймуни и от 1970 г. насам е имал спорадични избухвания в 10 африкански страни. През 2003 г. имаше бум в САЩ, когато за първи път болестта беше открита извън Африка. Пациентите се заразили при близък контакт с прерийни кучета, които са били инфектирани от малки бозайници, внесени в страната. Тогава са регистрирани общо 81 случаи, но няма починали. През 2017 г. в Нигерия има избухване на заразата, за първи път от около 40 години, след като в страната за последно е имала случай на вирусното заболяване. Регистрирани са 172 случаи, които будят съмнения, като 75 на сто от тях са при мъже на възраст между 21 и 40 години.