Рони О’Съливан стана световен шампион по снукър за седми път, изравнявайки рекорда на Стивън Хендри. 

Така Ракетата вече е неоспоримият №1 в историята на този спорт, тъй като държи всички най-значими върхови постижения. Той има 39 големи титли, изпреварвайки Хендри и останалите величия. От тях 21 (по 7) са световни, британски и Мастърс - тук (т.нар. Triple crowns) е твърдо начело.

На финала в “Крусибъл” О’Съливан победи своя приятел Джъд Тръмп с 18:13. След края се разигра трогателна сцена - първата работа на Рони беше да прегърне Тръмп, а това продължи няколко минути, като двамата дълго си говореха.

След това се видяха сълзи в очите на Гения от Чигуел, който на 46 г. стана най-възрастният световен първенец. В празненството и коронацията се присъединиха неговите деца и баща му.

Рони имаше огромен аванс от първия ден на финала - седем фрейма, 12:5. В откриващата сесия в понеделник обаче Тръмп записа впечатлаващото 6:2 и върна интригата. Така преди тази вечер авансът на величието бе “само” 14:11. 

Още в началото обаче О’Съливан коригира представянето си и преди почивката грабна три от четирите фрейма - 17:12. Последва размяна и триумф за Ракетата - събитие, което се превръща в едно от най-големите в спорта тази година въобще.

На полуфинала Рони се справи с друга легенда - Джон Хигинс, а преди това не остави големи шансове на Стивън Магуайър и Марк Алън. Доста труден път, но шампионът го измина докрай, като не остави съмнения в таланта и класата си. 

Като изключим леките колебания на финала (но нека все пак отчетем колко силен играч е и Джъд Тръмп, той имаше титаничен полуфинал с Марк Уилямс), Рони показа, че е развил играта си по отношение за защитните (“сейфти”) удари и по-дълги фреймове.

Огромно признание за България е, че на Световното съдийстваше Десислава Божилова. Тя реферира класиката на полуфинала между Джъд Тръмп и Марк Уилямс, а на финала бе асистент на Оливие Мартел, с когото О’Съливан размени гневни реплики в неделя. Напрежението между тях продължи и в понеделник (горе).

А вечната ранглиста в "Крусибъл" вече изглежда така:

Рони О'Съливан и Стивън Хендри - 7 титли; Стивън Дейвис и Рей Риърдън - 6; Джо Хигинс и Марк Селби - 4, Марк Уилямс и Джон Спенсър - 3, и т.н.

И още рекорди на О'Съливан: сенчъри брейкове (1170), максимуми (15), години на върха (29).