Белгиецът Лука Бресел е новият световен шампион по снукър, след като в драматичен и исторически финал победи фаворита Марк Селби - 18:15.

28-годишният Бресел е четвъртият небританец с титлата в “Крусибъл” и първият чужденец (извън Великобритания) след Нийл Робъртсън през 2010 г. Той спечели и 500 000 паунда от наградния фонд.

В понеделник той поведе с 16:10 и бе само на два фрейма от триумфа, но непримиримият Селби тръгна към исторически обрат. В един момент резултатът стана 16:15 за белгиеца, като играта на англичанина вървеше по невероятен начин.

Напрежението обаче оказа влияние и на него, така Бресел получи шанс да грабне най-голямата титла в кариерата си дотук и той се възползва.

До тазгодишното си участие на шампионата в Шефилд Лука Бресел нямаше победа в основната схема на “Крусибъл”. По пътя си към финала обаче срази двама от най-големите - Марк Уилямс и защитаващия титлата си Рони О’Съливан, преди към това звездно дуо да прибави и Селби.

Срещу Рони белгиецът записа паметен обрат със серия от 7 поредни фрейма, а още по-впечатлявящо елиминира на полуфинала Съ Дзяхуей, изоставайки с цели 9 фрейма до крайното 17:15.

Селби все пак ще запомни турнира тази година с уникално постижение - 4-кратният световен шампион стана първият играч в историята с максимален брейк от 147 точки във финал.

"Невероятно е. Просто не може да се опише с думи. Беше много трудно. Селби е възможно най-неприятния съперник за финал, защото е страхотен боец. Когато стана 16:15 въобще не си представях, че ще спечеля. Пропусках топките с много, но след това направих добър брейк и това помогна", коментира Бресел.