Автор: Атанас Славов

Българската политика трябва да претърпи сериозна промяна чрез ясно целеполагане и воля за обединение около националния ни интерес. Единственият гарант за сигурността на България след началото на войната на Русия в Украйна, е НАТО. Националната ни сигурност може да бъде гарантирана само в рамките на тази колективната система за сигурност. 

Решително с НАТО

НАТО обаче не може да ни пази, ако ние не можем и сами да се пазим. Ако чакаме наготово съюзниците да ни пазят, ще сме последни на опашката. Затова трябва да  вложим сериозни средства в превъоръжаването и модернизацията на нашите въоръжени сили. И то спешно, защото вече много изоставаме. Не можем да си пазим остарялото съветско оръжие като талисман. Видяхме в Украйна какво значи модерно високо точно НАТО-вско оръжие.

Трябва да инвестираме и в човешкия капитал - в нашите офицери, сержанти и войници. И да внимаваме дали хора на ключови позиции не са “пробити” и да служат на кремълски интереси. Ще надградим най-добрите традиции на военното образование в България с най-добрите НАТО-вски образци. Българските висши училища и Военната академия в София могат да станат сред най-търсените военни учебни заведения в Югоизточна Европа.  Трябва да възродим честта на българския офицер. Социализмът го превърна в „шапкар“ и „зелен чорап“. Офицерите трябва да са сред елитът на нацията. Офицерът отново трябва да е пример за интелект, образованост и мъжество. 

Дължим всичко това и на себе си, и на предците ни, защото имаме славно военно минало и традиции и е въпрос на национално достойнство да притежаваме силни и модерни въоръжени сили.

Конкретните стъпки

“Демократична България” е категорична, че бюджетът за отбрана на страната трябва да е между 2 и 3% от брутния вътрешен продукт. Ще предложим още на старта на новия парламент разработването на Национална програма за превъоръжаване и модернизация на въоръжените сили с 10-годишен хоризонт на действие и създаването на Национален инвестиционен фонд “Превъоръжаване и устойчивост на отбраната”. Още през 2023 г. трябва да бъдат разработени и договорени поне 10 дългосрочни проекта със срок за изпълнение 4-10 години. До края на тази година новият парламент трябва да ратифицира договора за следващата партида изтребители F-16. 

В програмата за ускорено придобиване на ново въоръжение и техника, като трябва да използваме и средства от Европейския фонд за отбрана, Иновационния фонд на НАТО и Отбранителния иновационен акселератор за Севeрния Aтлантик. Българските военни заводи и научни институти ще имат съществено участие в модернизацията и превъоръжаването на въоръжените сили. А заплатите на военнослужещите трябва да бъдат повишени.

Необходимо е да подсилим военните си способности и интеграцията със съюзниците и непосредствено на територията на България, като създадем поне една многонационална съюзническа бригада, една авиационна база и една морска база, с водещо българско участие.

Добре е да създадем и доброволен резерв тип национална гвардия, както  и мобилизационен резерв.

“Демократична България” е за силна и независима България, със силна армия и силни съюзници!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ