Борбата с рушветчийството бележи категорични нови успехи.

Двадесет и осем годишна шофьорка отива на съд, затова че предложила "парична сума – 2 броя банкноти с номинал 50 лв., или общо 100 лв., за да не ѝ бъде съставен акт".

Г.С. опитала да мотивира по този начин да не я глобяват двама служители на 8-о РПУ. 

Младата дама, която освен другото е осъждана, управлявала кола, без да има книжка, не носела и талона, става ясно от съобщение на Софийската градска прокуратура.

Интересно е, обаче, че Г.С. отива на съд по член от НК за предлагане на подкуп, който предвижда наказание „лишаване от свобода“ до десет години и глоба до петнадесет хиляди лева.

Чл. 304а. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., доп. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който предложи, обещае или даде подкуп на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение, включително съдия, съдебен заседател, прокурор или следовател, или на полицейски орган, или на разследващ полицай, се наказва с лишаване от свобода до десет години и глоба до петнадесет хиляди лева.

Така формулиран, текстът не отдава значение колко пари се предлагат. И понеже влиза в графата тежко престъпление, делото започва направо от Градски съд - примерно също като убийствата.

Макар и да не може да се прави паралел между двете деяния - освен че става въпрос за движение по пътищата, припомняме, че например шофьорът, блъснал и убил Милен Цветков, докато е под въздействие на 3 вида наркотици - Кристиан Николов, получи 9 години на първа инстанция.

Ето и съобщението на прокуратурата:

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в съда за подкуп на полицейски органи

Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение на 28-годишната Г. С. за подкуп на двама служители на районно управление в гр. София.

За престъплението по чл. 304а от НК, за което е повдигнато обвинението, се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до десет години и глоба до петнадесет хиляди лева.

Разследването е проведено от 08 РУ-СДВР под ръководството и надзора на СГП.

Според събраните в хода на разследването доказателства на 07.12.2020 г. служителите на реда спрели за проверка моторно превозно средство, управлявано от Г. С. Обвиняемата дала на полицейските органи парична сума – 2 броя банкноти с номинал 50 лв., или общо 100 лв., за да не ѝ бъде съставен акт за установяване на административно нарушение по чл. 150 от Закон за движението по пътищата (ЗДвП), поради това, че управлявала моторното превозно средство без свидетелство за управление на същото, както и по чл. 100, ал. 1, т. 2 от ЗДвП, поради това, че не носела свидетелство за регистрация на моторното превозно средство, което управлява.

Обвиняемата Г. С. е с начално образование, осъждана.

Спрямо Г. С. е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото от Софийски градски съд.