На Русия, нейното политическо ръководство и всички, замесени в „референдумите“ и други нарушения на международното право в Украйна, ще бъде потърсена отговорност и ще бъдат обсъдени допълнителни ограничителни мерки срещу Москва.“

Това се казва в изявление на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

То е по повод насрочването на референдуми за присъединяване към Русия в самообявилите се Донецка и Луганска народна републики (ДНР и ЛНР) и Херсонска област.

Очевидно изявлението е изготвено преди подобно намерение да обявят и окупационните власти в Запорожка област.

Референдумите са опит на Русия да узакони незаконния си военен контрол над тези територии и цели насилствена промяна на границите на Украйна, което е явно нарушение на Хартата на ООН и независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната.

ЕС осъжда планираните незаконни референдуми, които са насочени срещу законно и демократично избраните украински власти. Резултатите от тези действия ще бъдат невалидни и няма да бъдат признати от ЕС и неговите страни членки.

„От началото на агресията Русия сплашва, незаконно задържа, изтезава и отвлича украински граждани, а значителна част от населението на окупираните територии бе принудено да избяга. В някои случаи законно избраните местни представители бяха насилствено сменени. Достъпът до интернет, свободните и независимите медии и свободата на словото също бяха силно ограничени. Следователно, тези незаконни „вотове“ не могат по никакъв начин да бъдат смятани за свободен израз на волята на народа, живеещ в тези региони, под постоянна руска военна заплаха“, заявява Борел.

САЩ: Никога няма да признаем резултатите от референдумите

Съединените щати никога няма да признаят резултатите от референдумите. Това каза съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, предаде Ройтерс.

Той определи референдумите за посегателство над принципите на суверенитета и териториалната цялост. Съливан добави, че президентът Джо Байдън ще отправи "категоричен укор" към Русия за войната срещу Украйна в речта си в сряда пред Общото събрание на ООН.

"Ако това наистина се случи, Съединените щати никога няма да признаят претенциите на Русия за анексираните части от Украйна. Ние никога няма да признаем тази територия като нещо друго, освен като част от Украйна. Ние категорично отхвърляме действията на Русия", подчерта той.

Макрон: Ако идеята за референдум в Донбас не бе трагична, щеше да бъде комична

Референдумите в окупираните от Русия територии са "цинични" и "пародийни". Това обяви френският президент Еманюел Макрон, който днес направи неуспешен опит да се свърже по телефона с руския президент Владимир Путин. Според руски медии, лично държавният глава е отказал да говори.

"Ако идеята за референдум в Донбас не бе трагична, щеше да бъде комична", обяви Макрон и добави, че това е поредната "провокация" на Русия след началото на инвазията през февруари.