Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в Ню Йорк на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Дипломатът едва ли ще запази добри спомени от това пътуване - той прекара над 12 часа в самолета, тъй като трябваше да заобиколи въздушно пространство, затворено от "неприятелски държави" и дори нямаше възможност за междинно кацане. Това става ясно от съобщение на ТАСС. 

На руски самолети е забранено да летят над въздушното пространство на ЕС, както и над европейски страни като Обединеното кралство, Норвегия или Швейцария, в допълнение към Канада и самите Съединени щати.

За САЩ Лавров и неговата делегация получиха визи, необходими за влизане в страната, но само за участие в годишната среща на Общото събрание на ООН.

Вчера руският президент Владимир Путин обяви, че в речта си пред организацията Лавров ще защити позицията на Москва за "прекратяване на еднополюсния свят". Путин обвини САЩ, че искат да наложат "хегемония" на Общото събрание на ООН.

"Развитието на многополярността среща съпротива от тези, които се стремят да запазят хегемонна роля в световните дела и да контролират всичко: Латинска Америка, Европа, Азия и Африка. (…) Но това не може да продължава вечно. Това е невъзможно", каза вчера Путин. "Ние в Русия няма да се откажем от нашия суверенен път. Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, ние искаме да придвижим един обединяващ международен дневен ред (…) и да допринесем за разрешаването на сериозни регионални кризи", увери той.