Окупираните от Русия земи ще бъдат върнати на Украйна. Това обяви турският президент Реджеп Ердоган в интервю пред Пи Би Ес. 

"Когато говорим за реципрочно споразумение, това имаме предвид (да бъдат върнати окупираните територии на Украйна). Ако бъде установен мир в Украйна, разбира се, връщането на земите, които бяха завладени, е много важно. Това се очаква. Това се желае.

Путин е предприел някои стъпки. Ние сме предприели някои стъпки. Земите, които бяха нападнати, ще бъдат върнати на Украйна."

Ердоган посочи, че Анкара настоява и да се прекрати окупацията на Русия в Крим.

"От 2014 г. разговаряме с моя скъп приятел Путин за това и това е, което поискахме от него. Помолихме го да върне Крим на законните му собственици. Това са същевременно нашите потомци, хората, които живеят там. Ако направите тази крачка, ако напуснете, вие също ще облекчите кримските татари и Украйна. Това винаги сме казвали. Но оттогава, за съжаление, не е направена крачка напред".

Турският президент обяви, че няма да признае резултата от референдумите в ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие. Днес лидерите на ДНР и ЛНР обявиха, че ще проведат гласуване за присъединяване към Русия между 23 и 27 септември.

Ердоган каза още, че Путин се стреми да сложи край на войната.

Той изтъкна, че е водил "много обширни дискусии" с руския президент на среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Узбекистан миналата седмица.

"Той всъщност ми показва, че е готов да сложи край на това възможно най-скоро", каза Ердоган. "Това беше моето впечатление, защото начинът, по който вървят нещата в момента, е доста проблематичен."

Според турския държавен глава 200 "заложници" скоро ще бъдат разменени между двете страни. Той не даде повече подробности кой ще бъде включен в подобна размяна на затворници.

По време на речта си пред Общото събрание на ООН Ердоган призова за прекратяване на "руско-украинската криза", като каза, че седеммесечната война е изпратила "вълна от шок" по целия свят.

Той добави, че "във войната никога няма да бъде постигнат триумф" и че "справедливият мирен процес няма да има губещ".

Президентът призова света да "подкрепи мирните инициативи на Турция за уреждане на този спор веднъж завинаги".

"Имаме нужда от достоен изход от тази криза. А това може да бъде възможно само чрез дипломатическо решение, което е рационално, което е справедливо, и което е приложимо", каза той.

Президентът изигра ключова роля в сделката между Москва и Киев, сключена с посредничеството на ООН, за да се позволи възобновяване на доставките на зърно от черноморските пристанища на Украйна. Ердоган нарече това споразумение "едно от най-големите постижения на ООН през последните десетилетия".

Той каза, че Турция се опитва да прекрати войната и призова международните организации и други страни да положат усилия.

"Инвестираме огромни усилия, за да гарантираме, че войната ще бъде прекратена чрез защита на териториалната цялост и суверенитета на Украйна веднъж завинаги", каза Ердоган и добави: "Бихме искали да отправим призив към всички международни организации и страните по света да подкрепят мирните инициативи на Турция за уреждане на този спор."