Европейският парламент в България в партньорство с международния фестивал за документално кино, посветено на човешките права, София ДокуМентал, организират ексклузивна прожекция на филма "Навални".

Прожекцията ще е на 27 септември 2022 г. от 19:00 ч. в кино "Люмиер" и ще е последвана от дискусия, с начален час 20:45 ч., с един от главните герои във филма, журналиста Христо Грозев.

Това съобщават от пресцентъра на Европарламента у нас. 

Поводът за събитието е предстоящото през декември обявяване на лауреата на наградата "Сахаров" за свобода на мисълта на ЕП за 2022 г.

Входът за събитието е свободен, с предварително запазване на места до изчерпване на капацитета на залата. Безплатен билет може да бъде резервиран в билетния център на НДК или през EpayGo.

Филмът "Навални" (2021, САЩ) на режисьора Даниъл Роър проследява българския журналист Христо Грозев, който търси отровителите на руския опозиционер Алексей Навални. През август 2020 г. самолет от Томск за Москва каца аварийно, защото един от пътниците му, Навални, е с опасност за живота. Лекарите констатират, че е отровен. Документалният филм  проследява работата на Навални и Грозев, които откриват агенти на Федералната служба за сигурност (ФСБ), участвали в отравянето, но не спират дотук. Навални се обажда на всеки от тях, един по един, за да ги пита защо са го направили.

Руският опозиционен лидер и политически затворник, е лауреат на наградата "Сахаров" за свобода на мисълта на ЕП за 2021 г. Наградата е учредена през 1988 г. и се присъжда всяка година от Европейския парламент на личности и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи. Няколко от нейните лауреати, сред които Нелсън Мандела, Малала Юсуфзай, Денис Муквеге и Надя Мурад, са носители и на Нобеловата награда за мир. Наградата "Сахаров", към която има и парична премия от 50 000 евро, се връчва на официално пленарно заседание на ЕП в Страсбург в края на всяка година.

Христо Грозев е изпълнителен директор на разследващата журналистическа агенция Белингкат, придобила световна известност с поредицата си от разследвания за тайни операции на руското разузнаване. Грозев е и неин водещ следовател с фокус върху Русия. Той е носител на наградата на Европейската преса за разследваща журналистика за 2019 г.