Приоритетни инвестиции в армията за 6,6 милиарда лева и одобрение на сделката за придобиване на втората партида от 8 изтребителя F-16 за 1,3 милиарда долара (без ДДС).

Такива решения е взело днес служебното правителство, обяви военният министър Димитър Стоянов след заседанието на Министерския съвет. 

Решението за изтребителите се чакаше отдавна, като за последно Стоянов обяви, че се появили в последния момент (при все отдавнашния ангажимент) над 50 въпроса. Сумата по трите договора е точно 1 296 412,185 долара без ДДС (около 3 милиарда лева).

Така все пак МС прие "забатачената" програма за приоритетни инвестиционни разходи. В нея влизат 13 проекта, като те покриват само една част от необходимите способности, подчерта бившият главен секретар на Румен Радев. 

При прегледа на отбраната в периода 2019-2020 г. са били дефинирани 188 способности, които трябва да има българската армия. "Ние сме акцентирали само върху 13 от тях. Сумата, която ги покрива е 6,6 милиарда", сметнали са в МО. 

Да, Стоянов разбирал деликатната откъм харчове и социални недоимъци ситуация, но България изоставала значително от "нашите съюзници" и тези инвестиции били приоритетни. "Българската армия е подценявана повече от 30 години. Съвременната геополитическа среда изисква от нас да помислим в посока модернизация. Тя е необходима и важна", мотивира се служебният министър.

"Изключително важно е придобиването на нова техника за българските ВВС. Ние разполагаме със стара съветска техника, която не можем да поддържаме заради войната в Украйна", поясни Стоянов във връзка с изтребителите, част от инвестиционната програма.

Очакванията са, че самолетите ще пристигнат у нас през 2027 г., посочи той. Радев обяви малко по-рано през годината, че ще имаме пълна ескадрила, готова да носи дежурства, през 2030 г., а после от посолството на САЩ в България в отговор на питане на Клуб Z отвърнаха, че датата на доставка на изтребителите е 2025 г. (но, за първия от осем) и още тогава може да бъдат експлоатирани от българската страна.

Още се чакат "обещаните" заместващи изтребители.