"Имаме доста голям напредък за намиране на заместващи F-16 самолети като алтернатива на това, което сме си поръчали".

Това изненадващо обяви премиерът Кирил Петков преди заседанието на Министерския съвет днес - като един от резултатите от проведените от него срещи във Вашингтон, от където се прибра вчера вечерта. По думите му военният министър Драгомир Заков работел усилено "така че българското небе да остане защитено". 

Самият Заков, който бе в делегацията за САЩ, разясни, че е водил разговори за възможностите за "еър полисинг" в България – да се осигурят самолети между наличните МиГ-29 и очакваните F-16. 

Той подчерта, че все още няма конкретни резултати и всичко е в процес на развитие. По думите му от наша страна са били поставени правилните въпроси. "Мисля, че от американска страна бе чуто много добре това, което ние искаме и това, което нас ни притеснява", каза министърът при посещение в Црънча, цитиран от БТА.

Относно машините, които евентуално трябва да осигурят охраната на българското небе до идването на новите F-16, министърът каза, че става въпрос за опции, при които подобна празнина може да бъде запълнена – дали това ще бъдат самолети F-16 или други – все още било рано да се каже, добави Драгомир Заков. 

Така на този етап не е ясно какви самолети пристигат, колко, за колко време, кой ще ги управлява и пр. По информация на Клуб Z става въпрос за стари F-16. 

Както е известно, в началото на февруари премиерът Кирил Петков и американското посолство обявиха, че заради прекъсвания във веригите за доставки, причинени от пандемията, ще има е, с около 2 години, в доставянето на F-16 от първата поръчка, направена от правителството на Бойко Борисов през 2018 г. Първите 4 самолета трябваше да пристигнат по план през 2023 г.

Междувременно в началото на миналия месец в комюнике Държавният департамент заяви, че е уведомил американския Конгрес за намерението си да продаде втората "партида" от 8 изтребители и свързани с тях муниции и оборудване на България за сумата от 1,67 милиарда долара, или около 3 милиарда лева.

Тогава президентът Румен Радев предупреди, че ако искаме да имаме 16 изтребителя, които да са в реална оперативна готовност, освен новата оферта за 3 милиарда лева, трябва да заплатим и оборудването по старата поръчка, от което сме се отказали, плюс разходите по инфраструктурата. И направи калкулацията, че това би струвало на държавата около 5,5 милиарда лева. Решението трябва да дойде незабавно, защото България може и да не в готовност да носи бойно дежурство и след 2030 година, посочи държавният глава и бивш командващ ВВС.

Има ли корупция при "Турски поток"?

Днес премиерът Кирил Петков даде заявка и за пълна ревизия на проекта "Турски поток", упорито наричан от бившия премиер Бойко Борисов "Балкански". Както е известно, той бе построен скорострелно и чрез него Русия заобикаля Украйна, която в последствие нападна, в доставките на газ за Европа.

"Нашите партньори виждат корупцията  като основен инструмент за влиянието на Владимир Путин в региона и Европа като цяло", заяви Петков като друг аспект от разговорите си в САЩ. И в тази връзка даде заявка: 

"Ще издам заповед за пълна проверка на всички аспекти на "Южен поток". Този тип проекти са точно за това, което се говори, когато корупцията се използва за инструмент на външната политика на Путин", заяви Петков.

 Макар премиерът да посочва спрения проект "Южен поток", става въпрос и за неговото "идейно продължение" - "Турски поток", уточниха от Министерския съвет в отговор на питане на Клуб Z.