Дания ще ускори строежа на двата енергийни острова, които ще събират и преразпределят чиста енергия от различни офшорни източници, съобщи датското правителство. 

Това ще помогне не само на страната, но и на други европейски страни по-лесно да се разделят с руските изкопаеми горива, обяви датският министър на климата и енергията Дан Йоргенсен. 

Идеята за двата острова бе обявена миналата година, като планът бе те да започнат да оперират до 2030-та - но сега създаването им ще бъде ускорено. Първият ще бъде построен в Северно море и на първо място ще има капацитет от 3 гигавата - колкото стандартна ядрена електроцентрала. Този капацитет обаче ще бъде увеличен до 10 гигавата - повече и от най-големите АЕЦ-и.

Вторият остров ще се намира на островите Борнхолм в Балтийско море и като за начало ще има капацитет 2 гигавата. Фермите с ветрогенератори ще са на около 20 км от острова.

Датският енергиен оператор "Енергинет" е започнал изследвания и за други подобни енергийни хъбове в района, като целта е те да бъдат построени на места, където има висока ефективност на енергосъбирането, добри условия за строеж и минимален ефект върху околната среда.

Дания е сред държавите с най-развита вятърна енергия - около 50% от нуждите им се покриват от такава. Но все още има и сериозна зависимост от руски внос на горива - 15,8%.