"Виждаме безпрецедентна война в Украйна и за нашите украински приятели това е загуба на множество животи. Виждаме и как енергетиката се използва като оръжие. Също така виждаме едностранни нарушения на енергийния договор с "Газпром". Ангажиментите не се изпълняват и доставките на газ са спрени". 

Това обяви премиерът Кирил Петков по време на министерската кръгла маса в София, посветена на регионалното сътрудничество за енергийна сигурност, диверсификация и зелен преход.

Домакин на събитието в резиденция „Бояна“ е министърът на енергетиката Александър Николов. В него освен министър-председателят Кирил Петков, участие вземат и вицепремиерът Асен Василев, генералният директор на ГД "Енергетика" на Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен, както и участници от Гърция, Румъния, Сърбия, Турция, Украйна и др.

Новите интерконектори ни позволяват да направим нова енергийна карта на региона. Енергийните миксове на нашите страни могат да бъдат оптимизирани още по-добре за по-голяма ефективност на разходите, заяви още премиерът.

"Единственият начин, по който можем да компенсираме това негативно развитие, е да се обединим, както сме обединени днес и да осъзнаем, че диверсификацията и оптимизацията и всички други възможности за синергия помежду ни, са налице. Имаме възможности – енергийните миксове и коридори могат да бъдат оптимизирани още по-добре за по-голяма ефективност на разходите", каза още Петков.

Според него Трансбалканският газопровод може да носи газ през Гърция, България, Турция, Румъния, Украйна и съответно с енергийните връзки на територията на България, може вече да се пренася газът към Сърбия и към Република Северна Македония, така че възможностите са големи.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пък обяви, че България се подготвя за пълно спиране на природния газ от Русия, защото виждаме как той може да бъде спрян и без причина.

"Добрата новина е, че регионът е добре позициониран за диверсификация на доставките. България има възможност да транспортира 20 млрд. куб. метра газ на север от юг. Ние имаме скромно потребление от 3 млрд. куб. м и има свободен капацитет за пренос", каза Василев.

И добави, че в края на процеса искаме от ЕС стратегия за купуване на природен газ. 

„От 90 процента зависимост в доставките на руски природен газ паднахме до нулата само за един ден – на 27 април, каза още вицепремиерът. - Ако обединим действията си и по отношение на електроенергията, може да диверсифицираме региона и завинаги да приключим зависимостта от Русия“.

Енергията се превърна в оръжие и нашето най-добро оръжие е солидарността и конкретните действия, които показват, че сме готови да вървим заедно, заяви генералният директор на ГД "Енергетика" на ЕК Дите Юл Йоргенсен. Според него решението на Русия да спре доставките на газ за България е опит да се разцепи ЕС и общността трябва да отвърне със солидарност и конкретни действия. Само тогава може да се решат предизвикателствата по отношение на доставките, както и по-дългосрочните предизвикателства на енергийния преход.

„До предстоящата зима трябва да се реши въпросът със запълняемостта на газовите хранилища“, допълни Дите Юл Йоргенсен. 

И добави, че експертите от ЕК са готови да предложат решения на проблемите с енергийната сигурност в региона. За целта има специална група, която да постигне конкретни резултати.