Путин моли за прошка. Но не украинския народ, а премиера на Израел Нафтали Бенет. По-рано руският външен министър Сергей Лавров обяви, че произхода на Зеленски не е аргумент в подкрепа на тезата, че режимът в Киев не е нацистки, тъй като Хитлер и някои от най-върлите антисемити имали еврейски корени. След реторични престрелки между двете страни днес руският президент пожела да зарови томахавката.

 
Но скоро на руския държавен глава може да му се наложи да гаси "пожари" и в собствения си двор. Диктаторът на Беларус Александър Лукашенко сподели в интервю за Асошиейтед прес, че "специалната военна операция" се е проточила. Президентът също увери Запада, че "може да спи спокойно", тъй като Минск не възнамерява да атакува Украйна.
 
 
Бившият служебен премиер Стефан Янев основа партията си "Български възход". Той обяви, че страната ни е изправена пред национална катастрофа, "а дори не сме във война". Добре, че война наоколо няма, само "специална военна операция".
 
 
"Демократична България" вдигна "червен флаг" на управляващата коалиция - тя не можела да продължи да действа както досега. Съпредседателят на формацията Христо Иванов изрази недоволство от факта, че до този момент помощта на страната ни за Украйна е "едно нищо". По думите му коалицията е постигнала своя "концептуален таван".
 
 
Правителството се опита да успокои бизнеса с уверението, че енергийните помощи ще продължат и през май. Но председателят на УС на Българската стопанска камара Добри Митрев обяви, че компенсациите трябва "да продължат, докато това е необходимо". Преговорите между страните ще продължат следващата седмица.
 
 
Представители на партия "Възраждане" наеха вишка и свалиха украинското знаме от сградата на Столичната община на "Московска" 33. Вишката била паркирана пред общината и доброволци от партията, необезпокоявани от полицията в близост, свалили знамето, окачено от балкона на кабинета на Йорданка Фандъкова. По-късно лидерът Костадин Костадинов пое отговорност за геройския акт и заплаши кметицата, че ще я подведе под отговорност за държавна измяна, ако отново си позволи да вдигне флага на Украйна.
 
 
"Възраждане" се харесва и във Франция. Това е новото име на партията на Макрон. Предишното наименование "Република, напред!" бе изоставено, защото партията иска да бъде отворена към всички граждани и народни избраници "независимо откъде идват".