Ние сме в поредна национална катастрофа. А дори не сме във война.

Това обяви днес бившият служебен премиер Стефан Янев в брифинг пред медии преди да се събере Инициативния комитет, за да учреди партията му "Български възход".

Сред членовете на комитета са бившият служебен регионален министър Виолета Комитова, бившият депутат от НДСВ и ректор на Университета по хранителни технологии (УХТ) проф. Пламен Моллов, изпълнителният директор на Борда по туризъм Поли Карастоянова, бившият зам.-министър на енергетиката в служебния кабинет Георги Самандов, както и бившият зам.-министърът на отбраната и дясна ръка на Янев Ралица Симеонова, както и медийният му съветник в служебното правителство Николай Колев.

"Не можем повече да толерираме политическа безотговорност, тази некомпетентност, този безумен авантюризъм, който ни води към дъното. Защото нека го кажем директно - ние сме пред поредна национална катастрофа, а дори не сме във война", подчерта Янев. "Обществото е на ръба на социален взрив. Сигурността е функция на добрата воля на външни фактори", добави още той.

И увери, че "Български възход" не е просто "поредната партия" и че тя "ще има важна роля в политическия живот на страната". 

Припомняме, че Стефан Янев загуби поста си на министър на отбраната в настоящия кабинет, след като по думите на премиера Кирил Петков опита да води собствена политика, различна от правителствената. Янев отказваше да назове нападението на Русия срещу Украйна като война, а държеше на "военна операция", по примера на хибридната руска пропаганда.

Докато бе министър на членката на НАТО България, той се яви и на антинатовски протест, а опорните точки на политиката му повтарят кремълските. Янев е един от най-големите противници на изпращането на военна помощ на Украйна, с което се нарежда до доскорошния си патрон президента Румен Радев и партиите БСП и "Възраждане".

"Надявам се след време да разказваме на децата и внуците си за този ден и без притеснение, и без да се срамуваме, а гледайки назад с гордост да казваме: "И аз бях там, бях част от този процес". Днес заедно поставяме едно ново начало, което се надявам да е ново начало и за българската политика. Демонстрация как всяка една българска партия трябва да работи, а именно - отразявайки предпочитанията на своите избиратели", допълни Янев. 

По думите му, това ще е формация, която ще бъде близо до хората и ще работи за тях. 

"Във вътрешнопартиен план ще направим всичко възможно да бъдат отчитани позициите и експертизата на нашите симпатизанти. Аз вярвам, че всеки успех е резултат от работата на един добър екип. Нашата основна задача е да изградим точно такъв екип. Да говорим повече за "ние" и по-малко за "аз", каза Янев. "Ние не го правим заради нашето его или защото търсим слава, престиж. Всеки от нас е постигнал достатъчно. Време е да даваме повече за страната си и да мислим за нашето утре".