Дейв Мъстейн - легендарният китарист и вокал, който основава Megadeth след изхвърлянето си от Metallica, отново се върна към събитията от 1982- 83 г. В чат с фенове за изданието Revolver, Мъстейн коментира инцидент от април месец, при който 59-годишният Джеймс Хетфийлд "блокира" преди концерт в Бразилия и каза, че се е чувствал несигурен да продължи... 

Хетфийлд бе подкрепен от колегите си, а трогателният момент обиколи света.

Мъстейн, който е изхвърлен заради пиянство от бандата, точно преди дебютния й албум Kill'em All, казва, че Джеймс минава през труден период.

"Беше тъжно да го видя, защото това ми е точно от онези шантави връзки "обичам те - мразя те!" И единствената причина, поради която изобщо се тормозех, е че наистина харесвах тези момчета. Ако не ги харесвах, просто щях да кажа: „Пусни водата в тоалетната... майната му и край с това".

Той винаги е бил човек, с когото много ми е харесвало да свиря. Искаше ми се нещата да не бяха свършили така, както свършиха. Но que sera, sera (бел. ред., от испанското „Lo que será, será“ - „какво има да става - ще става“).

Беше тъпо, че заведох кучето си на репетиция, а още по-тъпо беше да удрям (Джеймс). Наистина го уважавам и уважавам свиренето му (според някои критици Хетфийлд е най-добрият ритъм китарист на планетата изобщо, бел. ред Клуб Z). И се надявам да знае, че има много хора като мен, които го харесват като човек и не им пука - майната му, че е от Metallica."

Мъстейн разкрива подробности за тогавашните им отношения  (по онова време всички бъдещи диктатори в метъла са по на 20-ина години), които са направо трагикомични.

Още през 2009 г пред норвежкото издание Lydverket Дейв признава, че е бил страшно наранен да го изритат от Metallica - както се твърди - защото пиел твърде много.

"Казвам им: "Какво?! Няма втори шанс, няма предупреждение?! Хайде сега - всички пием...". А те: "Не! Това е. Приключваш"... И аз викам: Хубаво".

Според Мъстейн обаче именно разправия с Хетфийлд е довела да това да го уволнят.

"Продавах трева. Като ходех по концерти, хората знаеха къде е тревата в апартамента ми, ходеха и се самообслужваха. Това направо ме разбиваше... Всичко ми крадяха!

И тогава реших да си взема куче. Взех си две да стоят в апартамента и да пазят.

И веднъж взех едното куче на репетиция, а то се изправи с лапи на колата на Рон (Рон Макговни - първия басист на бандата преди Клиф Бъртън, б.р.). И Джеймс го ритна. А аз казвам: "Какво направи?! В смисъл - това е куче, те така си правят... Ти не си човек, който рита животни."

И тогава влязоме в къщата и още повече се изпокарахме. Приключихме, като го фраснах по лицето и мисля, че това е в основата, дето си загубих работата", цитира го изданието Blabbermouth.

Самият Хетфийлд коментира пред тексаското радио The Eagle Rocks преди години, че е "много странно", че Мъстейн все още коментира заминаването си от Metallica.

"Това е долкова по Дейвовски - това си е той, казва Хетфийлд. -

И е без значение в каква група е бил или каквото и да е друго... Искам да кажа, че за да не е Дейв в тази група, си има някаква причина и това е причината. Супер просто е. Той беше в групата 11 месеца и това нещо продължаваше, и продължаваше, и продължаваше... Не познавам друга банда на тази планета, която да е имала член в групата за толкова кратко време и това все още да е тема. Това е лудост...

Знаете ли какво?! Той е влюбен и това е добре, защото и ние отново си го обичаме."

Заместникът на Мъстейн на поста - Кърк Хамет, също коментира особената ситуация за подкаста Word Of Wheeler през 2016 г., като каза, че разбира продължаващия яд на Дейв към бившите му колеги от групата заради начина, по който е бил изгонен.

„Винаги съм виждал Дейв като човек, който е наистина, наистина тъжен, наистина ядосан, наистина разочарован от ситуацията си с Metallica и той никога не можа да се раздели с това“, каза той. „И, знаете ли, винаги съм показвал много емпатия към него, разбирайки, че той просто е бил ядосан. Това е еквивалент на това - жената на живота ви да ви напусне. Сериозно!"

Какво ни остава в тази смешно-тъжна история? Освен да си припомним страхотното изпълнение на обединените Metallica - Megadeth (и не само) от София през 2010 г.