Трафикът от Русия на руско-финландската граница се увеличи през нощта, заяви рано днес финландската гранична служба, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Службата уточни, че въпреки това ситуацията е под контрол.

Финландия внимателно следи ситуацията в Русия, след като руският президент Владимир Путин нареди частична мобилизация, заяви вчера финландският министър на отбраната Анти Кайкунен.

Въпреки това броят на хората, преминали през границата вчера, бе по-малък от този през уикенда, заяви Мати Питканийти, началник на отдела по международни въпроси във финландската гранична служба. Той заяви, че вчера във Финландия са влезли 4824 руснаци. За сравнение, седмица по-рано броят им е бил 3133.

Служителите на финландската гранична служба работят на девет контролно-пропускателни пункта, каза Питканийти за Ройтерс.

Великобритания се съмнява в способността на Русия да приложи наредената частична мобилизация на 300 000 резервисти за войната срещу Украйна, съобщи ДПА.

"Русия вероятно ще изпитва затруднения с логистичните и административни предизвикателства пред събирането на 300 000 военнослужещи", заяви Министерството на отбраната в Лондон в днешната си разузнавателна справка за хода на войната. "Тя вероятно ще се опита да създаде нови формирования с много от тези войници, които едва ли ще бъдат боеспособни още месеци", добавя министерството.

Според британските военни частичната мобилизация е признак за слабост.

"Този ​​ход на практика е признание, че Русия е изчерпала запасите си от желаещи доброволци да се бият в Украйна", се казва в справката. "Дори тази ограничена мобилизация вероятно ще бъде силно непопулярна сред части от руското население. Путин поема значителен политически риск с надеждата да генерира така необходимата военна сила".

Британското министерство на отбраната публикува всекидневни разузнавателни справки за хода на войната от началото ѝ през февруари. За Лондон това е начин да противодейства на разпространяваната от Москва версия на събитията. Русия обвинява Великобритания в целенасочена кампания за дезинформация, припомня ДПА.