14 български семейства ще окажат приятелска подкрепа за 14 украински тази неделя, 8 май. Това е първата стъпка на инициативата #Прегърнатосемейство на Фондация „За доброто“. Последната ще бъде, когато руската война срещу Украйна приключи.

В какво се изразява подкрепата? Помощ за по-леко интегриране и започване на нов живот на хилядите бежанци, пристигащи у нас. Да ходиш на кино, на разходка и в супермаркета с твоето прегърнато семейство, да му помогнеш да опознае непознатото място, институциите, обществото, културата.

"Да помогнеш на хората, чиито живот беше счупен от войната, да залепят парчетата и да продължат с вяра и с надежда. Да прегърнеш семейство не означава финансова помощ, а човешко приемане и внимание. Не иска пари, а сърце", обясняват от фондацията.

За момента над 250 български семейства са се кандидатирали да прегърнат свое украинско семейство. Те са икономисти, финансисти, предприемачи, ИТ специалисти, инженери, лекари, психолози, артисти. От "За доброто" подбират украински семейства така, че да бъдат на сходна възраст и с подобни интереси. 

Първото семейно събиране на прегръщащи и прегърнати ще е тази неделя, от 17 ч.  в TheRooms & TheSite на ул. „Камен Андреев“ 15 в София. Събитието ще е и малък празник, на който ще пеят украинската оперна певица Тетяна Животова и десетгодишната Лора Михайлова, най-малката доброволка в Ситуационния център „Отворени врати“.

От фондацията признават, че форматът е взаимстван от Израел, където вече е помогнал на хиляди семейства, търсещи нов дом и родина.

"Ще ви разказваме историите на нашите прегърнати семейства. Заедно с тях ще създаваме албума на тяхното ново всекидневие със споделени срещи и радост, трудности и утеха", обещават организаторите.