Американският производител на електромобили "Тесла" (Tesla) изтегля близо 1,1 милиона коли в САЩ, защото има опасност прозорците могат да прищипят пръстите на човек, докато се вдигат, предаде Асошиейтед прес. 

Автоматичната система, контролираща прозорците, не реагира правилно, когато засече препятствие, се посочва в документи на компанията, подадени до регулаторните органи. Според Националната служба за безопасност по пътищата (National Highway Traffic Safety Administration) това е нарушение на стандартите за автоматични прозорци на колите. 

Изтеглянето обхваща определени бройки от седана "Модел 3" от годините 2017 до 2022-а, както и някои автомобили с висока проходимост "Модел Уай" от моделни години 2020 и 2021, както и "Модел Екс" от 2021 и 2022 г. 

"Тесла" е установила проблема по време на продуктови изпитания през август, а собствениците на засегнато автомобили ще бъдат уведомени с писма след 15 ноември, като след 13 септември произвежданите автомобили са били оборудвани с ъпдейт на системата. 

Компанията посочва, че няма информация за евентуални искове за обезщетение или наранявания, причинени от проблема към дата 16 септември, предава БТА.