"Аз не искам да ме отвлича Западът. Искам да си остана такъв, какъвто съм".

Това заяви бившият премиер Иван Костов пред Нова ТВ. Така той коментира въпросът какво представлява България - отвлечен от Изтока Запад или отвлечен от Запада Изток.

"Ние не сме точно Запад, ние сме една страна, която е имала нация по време на Средновековието, тя е много стара национална държава - с език, култура, идеология, християнство, преведено на съответния език, на който са говорили хората. Това е страна, която е много близка до Източната римска империя", обясни Костов.

Той коментира и традиционната теза за това как България е изгубила 500 години по време на османското владичество. И изтъкна, че Западът пък е изгубил 1000 години, защото Западната римска империя пада през IV-V в., докато Източната римска империя или Византия приключва през XV в.

"Европа трябва да остане многолика", заяви Костов.

Той коментира и днешната реакция на Европа по отношение на агресията на Владимир Путин в Украйна.

"Аз мисля, че Европа, за разлика от САЩ имат 500 години история, в която е наблюдавала какво се случва, когато една империя нахлува в Европа и отнема територии", изтъкна Костов.

И припомни, че Европа е изоставила Византия при нахлуването на османците, но после се е обединила, за да ги спре при Виена. Той изтъкна, че подобни европейски обединения е имало и срещу Наполеон, и през двете световни войни.

"Европа е намирала силите, успявала е да пречупи агресора", изтъкна Костов.

Според него обаче трябва да се приеме много сериозно заплахата Путин да прибегне до ядрено оръжие.

"Нямаме консолидирана демокрация, имаме консолидирана мафия".

Това се казва в книгата на Костов "Политиката отвътре".

"Така е. Силите (на комунистическия режим - б.р.) са били много мощни и много компетентни. Те познават властта, знаят как да я бранят, тези хора винаги са били много крачки пред нас, когато е ставало въпрос как да се установят и как да защитават държавните институции.

Пример е Конституцията, с конструкцията на съдебната власт, в която прокуратурата заема такова ключово място", каза Костов.

И допълни, че за да завърши преходът, обществото трябва да поиска това - да има върховенство на закона и установени европейски ценности.

Според Костов промените тръгват отдолу.

"Хората трябва да поискат и след това стават нещата", смята бившият премиер.

Той направи и сравнение между това как в Западна Европа са се борили за демокрацията и как е дошла при нас.

"Там е имало движеща сила - третото съсловие, което е извело хората към властта и е поискало писани правила, конституция, разделение на властите. Това е заплатено с кръв. А при нас свободата дойде като подарък", коментира Костов.

(Той очевидно има предвид падането на комунизма през 1989 г., тъй като през XIX в.  българският народ, подобно на други европейски народи, също се е борил за свободата си, включително я е заплатил с кръв - б.р.)

Костов изтъкна, че "падна Берлинската стена и ние изведнъж от поданици на една периферия от руската империя" сме станали свободни хора.

"СДС беше единен, когато искаше да разруши стената на комунистическия режим, но крайно разнороден в това какво иска да изгради, какво да замести този режим", коментира още бившият премиер.

 По отношение на СДС той допълни, че тогава в България не е имало буржоазия.

"Дойдоха хора от совбодните професии, интелектуалци. За интелектуалеца е важно да е различен, да има свое мнение. Те не са хора, които следват, които са партийци.

Всички бяха ярки лица, характери със своите качества. Бяха блестящи, но не можеха да следват, да вървят в строй, да се преборят с онези, които познаваха проблемите", обясни Костов.

Според него служебното правителство активно участва в борбата за властта и компрометира онези формации, които са за реформите и евроатлантическата ориентация на България.

"Темата за върхновенството на закона е забравена. Аз се чудя защо я забравят и демократите", коментира Костов.

Все пак според него "Демократина България" не може да направи компромис с върховенството на закона и за това е невъзможно да влезе в коалиция с ГЕРБ. Относно перспективата да се формира коалиция около ГЕРБ и ДПС той коментира:

"От хората зависи. Каквото поискат силно, това ще получат".