Федералният резерв на САЩ (Фед), който действа като централна банка на страната, повиши основния лихвен процент с 0,75 процентни пункта до 3%. Това се посочва в съобщение на уебсайта на американския регулатор, пише БНР. Вдигането на лихвата е за трети пореден път, като се очаква и по-нататъшно повишение до над 4 % до края на 2022 година.

Доларът се повиши до почти 20-годишен връх спрямо еврото в сряда, след като Федералният резерв прие ново агресивно увеличение на лихвените проценти в отговор на необузданата инфлация, посочва АФП. Съотношението евро/долар достигна 0,9814 за първи път от октомври 2002 г.

Фед понижи прогнозата си за растеж на БВП на САЩ през 2022 г. до 0,2% от 1,7%. Прогнозата за 2023 г. също е влошена - до 1,2% от 1,7%, за 2024 г. - до 1,7% от 1,9%. За 2025 г. Фед прогнозира растеж на БВП на страната от 1,8%.

Само преди седмица лихвите потеглиха нагоре и в Европа, когато ЕЦБ вдигна и трите си основни лихви със 75 базисни пункта. 

И предварителните очаквания бяха Централната банка на САЩ за трети пореден път да повиши основния лихвен процент с 3/4 от пункта. Има предположения и за допълнителни повишения през 2023 г., може би до приблизително 4,5%.

Това е най-бързата поредица от повишения на лихвите от началото на 80-те години на миналия век. Въпреки това някои икономисти твърдят, че лихвените проценти все още не са достигнали ниво, което би ограничило заемите и разходите.

Английската централна банка повиши лихвите до 2,25%

Междувременно английската централна банка също повиши основиня ли лихвен процент от 1,75 на 2,25 на сто - най-високо ниво за последните 14 години, като предупреди, че страната вероятно вече е в рецесия.

Английската централна банка беше прогнозирала, че икономиката ще отбележи ръст през сегашното тримесечие, но вече смята, че на практика икономиката се е свила с 0,1%. Това е седмо поредноповишение на основния лихвен процент в опита на банката да обуздае растящите цени. Разходите по заемите са най-високите от 2008 година насам, когато банковата система на Обединеното кралство бе пред колапс.

Инфлацията, или темповете с които се покачват цените, в момента е 9,9% - най-високота от близо 40 години, като много хора изпитват сериозни затруднения. Очакванията са, че цените ще продължават да растат и през октомври, въпреки плана на правителството да наложи таван за сметките за ток и газ за домакинствата и бизнеса.

Повишаването на лихвените проценти прави по-скъпо вземането на заеми, което теоретично би трябвало да насърчи хората да харчат по-малко. Финансови експерти прогнозират, че основният лихвен процент може да достигне 4% следващата година, преди да започне да спада през 2024 година. Паундът отново се сгромоляса спрямо американския долар след съобщението от банката.

Банката взе също така решение да намали запасите си от британски държавни облигации с 80 млрд. паунда (90 млрд. долара) през следващите 12 месеца до общо 758 млрд. паунда, предава АФП.