Обявената в Русия частична мобилизация може успешно да попълни пробойни в руската армия, но е малко вероятно да генерира ефективни войници и вече предизвиква значителна вътрешна съпротива сред руския народ. Това съобщават от Института за изследване на войната.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу обяви, че частичната мобилизация ще засегне само 300 000 мъже и само лица с предишен военен опит. Експертите обаче посочват, че Москва нарушава обещанието си - и то демонстративно. Мобилизирани са дори протестиращи, което означава, че на фронта ще бъдат изпратени войници с ужасно нисък морал. 

Руски независими медии съобщиха за IT специалист, който е бил мобилизиран, въпреки че никога не е служил в армията, нито е посещавал курсове по военно обучение. Студент от Университета на Бурятия пусна видео, на което се вижда как "Росгвардия" и военна полиция прибират студенти направо от учебното заведение, въпреки че Шойгу многократно заяви, че няма да бъдат мобилизирани студенти.

Квотите на Кремъл вероятно ще принудят местните лидери да мобилизират мъже, независимо от техния военен опит. Според руски опозиционни медии Москва иска да изпрати на фронта до 1 милион войници.

Русия вероятно ще продължи да избягва да изпраща етнически руснаци. Член на Руския съвет по правата на човека в Кремъл, Кирил Кабанов, предложи задължителна военна служба за имигранти от Централна Азия, които са получили руско гражданство през последните десет години, заплашвайки да конфискува гражданството им, ако откажат. Current Time съобщава, че жителите на Курумкан, село в Република Бурятия, твърдят, че руските военни офицери са мобилизирали около 700 мъже от общо 5500 жители.

Военен канал в "Телеграм" публикува мобилизационен списък от Туапсе, Краснодарски край, според който 90% от мобилизираните са етнически арменци, въпреки че арменска общност в града е едва 8,5% от цялото население.

Твърдият подход на Кремъл към мобилизацията предизвиква обществен гняв и недоверие в цяла Русия. Независимият руски правозащитен орган OVD-Info съобщи, че протести са се състояли в 42 града в страната. Неидентифицирани нападатели подпалиха няколко центъра за набиране на военни и административни сгради в Нижни Новгород, Санкт Петербург, Толиати и Забайкалския край.