„Моето лично мнение е за по-широк мандат на Министерския съвет, който да прецени какво може да се изпрати, съобразно, разбира се, нашите възможности. За мен в тази ситуация да се помогне на нападнатата страна срещу агресора, включително с военна помощ, е абсолютно нормално, дори задължително”.

Това обяви пред Нова телевизия председателят на парламента Никола Минчев. Според него геополитическата ситуация след 24 февруари тази година няма нищо общо с тази преди нападението на Русия над Украйна.

„В тази връзка България трябва да покаже интегритет със Запада, към който ние в крайна сметка принадлежим”, смята председателят на Народното събрание.

Въпреки това парламентът е приел решение „около което всички в управляващата коалиция да се обединят“, коментира Минчев гласуването в Народното събрание България само да ремонтира украинската военна техника.

По думите на Минчев България е в неизгодна позиция по отношение на петролното ембарго. Ние обаче ще поискаме изключение, както Чехия, Словакия и Унгария. Ако това не стане, страната ни ще наложи вето на санкциите, потвърди и парламентарният шеф.

„Все още нямаме потвърждение от Брюксел, че ще бъдем включени в списъка от страни, които ще получат отсрочка”, подчерта Минчев.

И допълни, че част от разговорите, които премиерът Кирил Петков ще води по време на предстоящата си визита в САЩ, ще бъдат на тема диверсификация и това как със съдействието Съединените американски щати да получим доставки на газ.