Red Hot Chili Peppers изненада с решението си да сподели песен от предстоящия нов албум Return Of The Dream Canteen, която е писана специално за великия Еди Ван Хален.

Парчето се казва просто Eddie и, да - има интересен риф и соло, изпълнено от страхотния Джон Фрушанте. Естествено, то се отличава с неговия харакетерен наивизъм и няма много общо със стила на покойния магьосник.

Засега песента няма "истинско" видео, а само визуализация, което я прави не по-малко симпатична.

Макар, че парчето едва ли ще остане в личния пантеон на RHCP при Californication, Scar Tissue или Under the Bridge, защо пък да не се върнете към 1983-а...

Ето какво разказа за новата творба фронтменът Антъни Кийдис, цитиран от ZRockradio:

"Понякога не осъзнаваме колко много сме свързани с някой творец, докато не го загубим. Еди Ван Хален беше неповторим.

Деня след смъртта му Флий влетя в репетиционната с много емоционална бас линия. Джон, Чад и аз се спогледахме и започнахме да свирим около неговата мелодия и много скоро, без никакво усилие, се сдобихме с песен в памет на Еди.

Почувствахме се добре от това едновременно да скърбим и да ни е грижа за някой, който е дал толкова много на всички нас."

Антъни обяснява още, че макар в песента Еди Ван Хален да не се споменава по име, тя на практика разказва за неговите ранни години в Западен Холивуд и рокендрол следата, която великият китарист е оставил в сърцата на толкова много хора. 

"В крайна сметка нашата песен иска да запомните Еди не с това как умря, а с това как живееше и осъществяваше мечтите си", коментира още Кийдис.

Еди Ван Хален почина на 65-годишна възраст през 2020 година.

Новият студиен албум на RHCP Return Of The Dream Canteen се очаква на 14 октомври. Забележително е, че това ще е втори албум за групата тази година след Unlimited Love.

Както отбелязва рок медията - те просто нямат спирачки, след завръщането на Джон Фрушанте в основния състав. Продуцент отново е Рик Рубин.

Това определено е годината на Red Hot. Групата бе обявена и за „Глобална икона“ на тазгодишните награди MTV Video Music Awards.