Съединените щати "ще работят със съюзниците си и партньорите си, за да въведат допълнителни санкции срещу Русия, които ще бъдат бързи и сурови", ако Москва анексира украински територии. Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Референдумите, организирани от Русия, са пародия, лъжовен претекст, чрез който да се направи опит за насилственото анексиране на части от Украйна", изтъкна Байдън.

Съединените щати вече въведоха няколко пакета с икономически и финансови санкции срещу Русия във връзка с конфликта в Украйна, отбелязва Франс прес.

Г-7: Никога няма да признаем "фалшивите референдуми"

Лидерите на държавите от Г-7 категорично осъдиха "фалшивите референдуми" за анексиране, организирани от Русия в окупираните от нея територии на Украйна и заявиха, че никога няма да ги признаят за законни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Никога няма да признаем тези референдуми, които изглеждат като стъпка към руска анексия", заявиха лидерите в съвместно изявление, разпространено от Германия, която тази година е ротационен председател на Г-7 (Германия, Канада, САЩ, Франция, Италия, Япония и Великобритания). "Призоваваме всички държави да отхвърлят категорично тези фалшиви референдуми", се казва още в изявлението, цитирано от АФП.

Москва иска "да създаде фалшив претекст за промяна на статута на суверенна украинска територия, която е обект на продължаваща руска агресия" и "тези действия са явно нарушение на хартата на ООН и на международното право", заявиха лидерите на Г-7.

Групата смята, че "тези бутафорни референдуми нямат нито правна сила нито легитимност, както се вижда от прибързаните методи за организиране от страна на Русия". Тя обвинява Москва, че не зачита демократичните стандарти и сплашва местното население.

Между 23 и 27 септември в ДНР, ЛНР и окупираните територии в Херсон и Запорожие се провеждат референдуми за присъединяване към Русия. Владимир Путин обяви, че ще признае резултата от гласуванията и заплаши, че може да използва ядрено оръжие, за да защити "руската територия".