Едва ли някой е пропуснал хилядите руски тролове и убедени путинофили, които неизменно пишат под всяка статия за украинския президент Володимир Зеленски "наркоман". И не само - обвиненията в зависимост от наркотични вещества е вече стандартна обида на симпатизантите на Путин.

Атаките към Зеленски в тази посока започват много преди войната - още през 2019 г., по време на предизборната кампания в Украйна. От началото на войната пък се разпространява очевидно фалшифицирано видео, на което се вижда сериозна доза кокаин на бюрото на украинския президент.

Но защо точно обвинението в наркомания е толкова предпочитано?

В Русия наркоманите не са хора с проблем, а проблем

Според разбиранията на съвременната медицина пристрастеността към наркотиците е хронично рецидивиращо заболяване, при което са налице неврохимични и молекулярни промени в мозъка. Това означава, че зависимите имат ограничен контрол върху това дали могат или не могат да приемат определено наркотично вещество.

Наркозависимите се нуждаят от лечение - в което западната медицина става все по-добра. Заместващата терапия с метадон и бупренорфин помага на хората да се откажат от твърдата дрога, а осигуряването на чисти игли позволява на тези, които още не могат, да не се заразяват и да не разпространяват други заболявания - като например СПИН.

В Русия от години действа друга философия - наркозависимите са подчовеци, които са тежест на обществото и на тях не трябва да им се помага. 

Основната борба с наркотиците на Путиновия режим се изразява в арести на зависими и жестоки присъди. Целенасочени операции по ограничаване на продажбата на наркотици почти няма. Полицаите имат квота за заловени наркозависими и получават бонуси при изпълнението й. 

А заловените с дрога се сдобиват с криминално досие, което означава затруднения да си намерят работа и жилище, и ограничава допълнително възможностите им да се преборят със своята зависимост. 

В Русия има места за лечение на наркозависими - краткосрочни. Идеята за продължаващо лечение е чужда на руската здравна система. Наркозависимият изкарва кратък престой в болница, докато се изчисти от наркотика, но не и от зависимостта. Частните инициативи за лечение на наркозависими не са забранени, но често са преследвани от закона - за "наркопропаганда".

Метадоновите клиники и програмите за чисти игли са забранени. Всякакви опити за законови реформи биват смачкани от "Единна Русия" - партията на Путин.

До какво води това? Епидемия от СПИН

По света случаите на Синдрома на придобитата имунна недостатъчност, който се разпространява чрез сексуален контакт и споделени игли, спадат от години. 

В Русия те бележат ръст. Според официалните данни около 1% от руснаците са ХИВ-позитивни - като експертите смятат, че реалната бройка е много по-голяма. Руската федерация е една от държавите с най-бързо растяща епидемия от СПИН в света.

Наркозависимите разпространяват вируса помежду си, а после и сред сексуалните си партньори. Информационни и образователни програми от държавата са нещо нечувано.

Отричането на съществуването на СПИН е нещо обичайно в Русия - особено в последното десетилетие. Онлайн и офлайн тролове разпространяват тезата, че СПИН е измислен от Запада, за да отслаби Велика Русия.

Украйна, Донбас и Крим - или как Русия разпространява своя подход

Като бивша съветска република, в Украйна години наред действа същата философия - но това се променя постепенно с демократичните промени. 

Украйна е и държавата в Европа с най-много случаи на СПИН на глава от населението - по същите причини като Русия. В пика на епидемията броят заразени надминава този в Русия.

През 2005 г. обаче започват първите програми за ограничаване на вредите от наркотиците по западен модел - достъп до заместващи препарати и чисти игли. И те дават резултат в последните години - макар случаите на СПИН да се увеличават, тези заради споделени игли намаляват, сочат данните на UNAIDS, организацията за наблюдение на СПИН към ООН. 

През 2014 г. Русия завзема Крим - и моментално новите власти в Севастопол спират метадоновите клиники и програмите за чисти игли. Случаите на ХИВ експлодират. В добавка, войната в региона ограничава доставянето на антиретровирусни медикаменти - и множество ХИВ-позитивни умират от СПИН, болест, която е напълно контролируема в Европа с правилното лечение. Същата политика се води и от сепаратистите в Луганск и Донецк.