Руските власти смятат да разследват доколко са безопасни за децата спинърите, предаде Нюз.ру.

Това съобщи в своя уебсайт "Роспотребнадзор" – органът, надзираващ потреблението в страната. Мярката е взета „предвид тревогата на родителската и преподавателската общност”, се казва в съобщението.

"Роспотребнадзор" предлага да бъде проучено „влиянието на спинърите върху здравето на децата, включително възможните отрицателни последици”. На този етап органът съветва родителите да не купуват спинъри на неустановени места и редовно да ги проверяват за наличието на счупени части.

Продадените по интернет спинъри „могат да бъдат произведени от материал, който не отговаря на задължителните изисквания, а при сдобиването с продукта трябва да се обръща внимание на наличието на странична химическа миризма и по-силен шум”, предупреждават от "Роспотребнадзор". Ведомството препоръчва при установяване на посочените недостатъци хората да се откажат от използването на стоката.

През последния месец телевизия „Россия 24” излъчи два репортажа, в които спинърите бяха наречени „играчка на опозицията”. Първият от тях бе показан на 19 юни. Телевизията излъчи тогава кадри от големия опозиционен митинг, свикан седмица по-рано. По време на събитието били продавани спинъри.

„Видеоклиповете със спинъри в интернет събират хиляди преглеждания. Много канали, публикуващи такива записи, съвсем не се увличат от логика или детски играчки. Напротив – там има много политика. По този начин каналът привлича потенциално протестна аудитория”, заяви водещият Николай Соколов.

Вторият репортаж бе излъчен на 12 юли в предаването „Вирус”. Неговият водещ цитира „авторитетни медици”, сравни спинърите с инструменти за зомбиране и заяви, че в отделни случаи те „правят човека възприемчив към манипулации”.

„Вероятно съвсем не е случайно, че започнаха да продават спинъри по време на акции на несистемната опозиция”, намекна водещият.

Спинърът е изобретен в САЩ. Нарича се fidget spinner – в превод „мърдащ пумпал”. Държи се с пръсти за вътрешната неподвижна част, а външната се върти.

Направен е така, че за да се завърти, е достатъчно и леко докосване с пръст. Състои се от няколко люспи, притежаващи ефекта на увеличаване на тежестта, и разположена в центъра пъпка. Теглото на отделните части е такова, че въртенето да продължи колкото се може по-дълго.

Прекаленото увличане по спинъра наистина може да доведе до нещастни случаи. В началото на месеца 10-годишно момче от селището Шахти в руската Ростовска област си извадило окото, твърдят руски проправителствени медии.

По принцип спинърът бил изобретен с цел намаляване на стреса и борба с умората. Такова било намерението на неговата създателка – американката Катрин Хетингър. Идеята й хрумнала още през 1980 г., когато тя била в Израел и видяла палестински деца да хвърлят камъни по полицаи. Тя решила, че може да обуздае чрез играчката детската агресия.

Същевременно Хетингър създала играчката заради дъщеря си, която страдала от патологична умора на мускулите.