“Демократична България” ще работи за това парламентът да си изпълнява задълженията към съдебната власт, заяви юристът конституционалист Атанас Славов в предаването “Офанзива”.

Той взе повод от факта, че след дни изтича мандатът на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет и изтеклия преди две години мандат на инспектората към ВСС.

“Демократична България” търсеше съгласие по ключови реформи и въпроси и е важно българският парламент да е функционален и да може да работи така, че политическите сили може да постигат съгласие. Ще работим за това парламентът да си изпълнява задълженията към съдебната власт”, заяви Славов, който е водач на листата на “Демократична България” в Стара Загора за изборите на 2 октомври.

Още в първите дни на новото Народно събрание, като част от пакета 25 законодателни инициативи, “Демократична България” ще внесе собствен законопроект за КПКОНПИ, за да се гарантира ефективно разследване без създаване на нова политическа бухалка. Обединението ще настоява комисията да се оглавява от политически неутрален професионалист.

“Предлагаме да има деполитизация на този орган, за да има професионално начало да се вкарат подобни квоти, които взаимно да се контролират. Идеята на служебния правосъден министър Крум Зарков е и наша идея, и тя се различава от колегите от ПП, които искат да остане сегашният модел за избор от парламента, което е гаранция за политизация”, коментира Славов.

“Демократична България” ще внесе в първия работен ден на новото Народно събрание и законопроекта за разследване на главния прокурор и заместниците му. С промени в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс се създава механизъм за търсене на наказателна отговорност на най-високите етажи в държавното обвинение чрез разследване, извършвано от избран на случаен принцип наказателен върховен съдия.

Атанас Славов коментира и идеята кой да има последната дума за освобождаване на главния прокурор - президентът или Конституционния съд. Според него по-удачно е процедурата да минава през Конституционния съд, което до известна степен повтаря процедурата по президентския импийчмънт. “По този начин ще има най-малко съмнения за политическо влияние върху процедурата. Идеята е да има по-малко политика и в назначаването, и освобождаването”, каза той.

Преподавателят конституционалист заяви, че “Демократична България” ще отстоява прокуратурата да е независима, а не да става част от изпълнителната власт. Също така ДБ продължава да настоява за по-голямата отчетност на главния прокурор, както и гарантиране на по-голяма независимост на отделните прокурори.

„Ние настояваме прокуратурата да е независима. Досега изпълнителната власт чрез скрити канали на въздействие си избираше главните прокурори. Така беше с Цацаров, Гешев, Татарчев, Филчев. Важно е на върха на прокуратурата да е независим професионалист. А не човек, посочен от една или друга формация. Имали сме главни прокурори, които дори не са били прокурори преди това. В момента министърът на правосъдието има право да прави предложения и за назначаване, и за освобождаване на прокурори и не само на прокурори. Важно е прокуратурата да бъде отчетна пред обществото”, коментира Славов.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.