След протести по улиците и социалните мрежи и порой от критики, включително от високите етажи на властта, днес руските власти признаха "грешки" в заповяданата от президента Владимир Путин в четвъртък "частична мобилизация" и обещаха да ги поправят, съобщи Франс прес.

Обществен скандал предизвикаха няколко случая на мобилизирани хора, минали възрастта за участие в бойни действия, болни или освободени от военна служба по други причини, посочва агенцията.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу беше обещал, че повиквателни ще получат само хора, годни да носят оръжие и с боен опит. Но днес дори едни от най-лоялните съюзници на Путин, лидерите на двете камари на руския парламент Валентина Матвиенко и Вячеслав Володин критикуваха начина, по който се извършва мобилизацията и определиха недоволството от нея като основателно. 

В същото време световните медии не спират да предават за невиждан наплив на руснаци по летища и гранични пунктове, които се опитват да напуснат страната си. 

Във Волгоградска област 63-годишен бивш военен, страдащ от тежък диабет и мозъчни проблеми, е бил повикан в център за обучение на наборници, пише АФП. В същата област Александър Фалтин, 58-годишен директор на детско уичилище е получил повиквателна, макар че никога не бил служил в армията. Разрешили му да се върне у дома, след като дъщеря му публикувала видео, споделено широко в социалните мрежи.

В събота Валерий Фадеев, председател на Съвета за правата на човека при Кремъл, призова Шойгу "спешно да реши проблемите", съпътстващи началото на мобилизацията, защото по думите му те застрашават "да подкопаят доверието на населението". 

Той цитира примери с мобилизирани 70 бащи на многодетни семейства в република Бурятия в Източен Сибир както и на медицински сестри и акушерки без никакъв военен опит в Свердловск в района на Урал. Фадеев спомена и за връчване на повиквателните в 2 часа сутринта, все едно, че адресатите им са заподозрени дезертьори.

Изправени пред тази ситуация, губернаторите на Владимирска и Ленинградска област обещаха мобилизираните "по грешка" лица да се върнат у дома. Губернаторът на Ленинграска област Александър Дрозденко изиска от окръжните управители в неговата област да "вземат лично в ръцете си молбите на жителите и да се занимаят персонално с всеки случай".

Студенти също също съобщиха, че са били призовани в армията, макар властите да бяха ги уверили, че ще бъдат освободени. В събота вечер Путин подписа указ, който предвижда изключение от мобилизацията за тези, които учат в университетите и в професионалните училища на държавата.

Съвсем друго е обаче положението на демонстрантите против войната в Украйна, които са получили заповед за мобилизация по време на полицейското им задържане. Кремъл даде да се разбере, че не вижда в това нищо незаконно.