Гърция увеличи обема на внасяния втечнен газ на остров Ревитуса, разширявайки и списъка на страните - доставчици. От ръководството на терминала съобщават, че част от горивото е предназначено за балканските страни, информира БНР. 

На пълни обороти работи терминалът за втечнен газ на остров Ревитуса, съобщи Аристотелис Настос - директор на екипа по експлоатация. Увеличеният обем на терминала дава възможност за приемане и обработка на повече танкери с втечнен газ, внасян от САЩ, Алжир, Катар, Египет и още няколко страни. Обработката се извършва с морска вода, а за  прехвърлянето на горивото от един танкер е необходим един ден, уточняват специалистите.

Настос уточни, че газ от Ревитуса се насочва и към балканските страни. България има споразумение за снабдяване при необходимост.

Енергийната карта на Гърция ще се промени след изграждането на плаващата платформа до Александруполис, която се очаква да влезе в експлоатация през следващата година. От този терминал България притежава 20% от акциите, се посочва в информацията. През връзката Комотини - Стара Загора българската система ще се снабдява с газ и от Александруполис.