Без украинския селскостопански износ десетки страни вече са на ръба на недостига на храна и с течение на времето ситуацията може да се окаже откровено ужасна, каза във видеообръщение президентът на Украйна Владимир Зеленски, цитиран от агенция Укринформ.

„Без нашия селскостопански износ десетки страни в различни региони на света вече са на ръба на дефицита на храна и с течение на времето ситуацията може да се окаже откровено страшна - каза Зеленски. - Политиците вече обсъждат какви са последствията от ценова криза и глада в страните на Африка, в страните на Азия".

"Това е пряко следствие от руската агресия, която може да бъде преодоляна само заедно - от всички европейци, от целия свободен свят. Тя може да бъде преодоляна чрез оказване на натиск върху Руската федерация, чрез ефективно принуждаване на Русия да спре тази позорна война“, добави той.

По думите му председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е посетил Одеса и е видял с очите си какво означава блокирано море.

Зеленски отбеляза, че за първи път от десетилетия в Одеса няма нормален трафик на търговски флот и пристанищна работа.

"Вероятно това не се е случвало в Одеса от Втората световна война. Обикновеният живот, свързан с морето, е блокиран от Русия, точно от Русия. И това е удар не само за Украйна", каза Зеленски.

Той добави, че въпреки присъствието на председателя на Европейския съвет руските военни отново са предприели ракетна атака срещу Одеска област.