Медиите в Република Северна Македония приемат изключително тежко снощната загуба от България с 0:1 в последния мач от група С4 в Дивизия 3 на Лигата на нациите.

И докато селекционерът на отбора Благоя Милевски преди мача заяви, че политиката трябва да се остави на политиците и той и играчите му работят в полето на спорта, то по време на самата среща се видя, че никой в Скопие не мисли така и всичко е било трудно прикрита преструвка.

Това се вижда и по реакциите в медиите след срещата, възприемана като “всичко или нищо” в РСМ, независимо, че нямаше пряко отношение към класиране в по-горна дивизия на турнира.

"Започнахме с реми в Разград, завършихме с поражение в Скопие", е заглавието на анализ в Sportmedia.mk - най-следената спортна медия в страната.

“Боли снощното поражение насред Скопие. Адски боли, патетично започва авторът Зоран Джоршоски. - Македония загуби на собствен терен мача, който трябваше да спечели на всяка цена. Тук не говорим за спортни мотиви. Този мач беше повече от футбол, повече от игра, повече… Поражение, което искрено никой не очакваше, поражение, което ще ни "тресе" всички дълго време, както се казва.”

И продължава по следния начин:

“Не беше позволено, просто не беше позволено Македония да загуби снощи. Все пак това е спортът. И за пореден път се показа, че когато емоциите те "удрят" в главата, тогава имаш проблем. А беше подготвено голямо празнуване. Най-малко 15 000 зрители направиха суператмосфера, патриотичният дух беше на максимум”.

Припомняме, че нашият отбор бе посрещнат крайно враждебно - българският химн бе бурно освиркан, чуха се обиди от трибуните като “цигани”, “татари”, “фашисти”…

“Футболистите не изпълниха желанието на хората - загубиха от най-омразната ни съседка. България си тръгва от Скопие с широки усмивки като голям победител. Тази "най-слаба" България във футболно отношение в историята срещу гордата Македония", допълва Джоршоски, визирайки и ниското ниво на българската селекция напоследък.

"Българите дойдоха в Скопие в ужасна серия като гости. Четири години от 2018-а насам нямаха победа. За последен път триумфираха над Словения (пак в същия турнир Лига на нациите), а оттогава насам наредиха десет равенства и 12 поражения. Все пак Македония беше националният тим против който се сложи край на тази лоша криза и така съперникът ни постигна целта си да се придвижи по-напред в ранглистата", пише още авторът в същата медия.

В друг анализ в същия вестник - този път без автор, пък се казва:

"Колкото и да искахме, колкото и да имахме голямо желание, вчера все пак Македония е победена  от България. Краен резултат, от който боли и гори, в това няма съмнение. Атмосферата беше супер, невероятна беше подкрепата от трибуните, но ето - ново поражение“.

"Македония с болезнено поражение за край, България след четири години празнува като гост", пък е заглавието на репортажа за мача в www.gol.mk.

"България имаше ясен план и си тръгна от Скопие с победа, така отпразнува 2-ото място в групата, с което се класира за четвърта урна за предстоящия жребий за Европейското първенство през 2004, който ще бъде теглен съобразно подреждането в Лигата на нациите. А Македония ще чака другите групи за да има информация дали ще я изтеглят от четвърта или от пета урна”, отчита медията.

Друг от популярните спортни вестници - “Екипа", твърди, че домакините "не са надиграни, но са победени. Количеството взе връх над качеството".

"И покрай  огромното желание да се завърши сезона с триумф над България, с десет футболисти Македония не можа да стигне до позитивен резултат на "Тодор Проески" с играч по-малко".

Порталът "24Фудбал" пък подчертава, че освиркването на българския химн допълнително е мотивирало българския отбор и в подкрепа дава изказване на защитника Валентин Антов пред БНТ.